Foto: Scanpix

Syriens försvarsminister död i attentat

Uppdaterad
Publicerad

En attentatsman slog under förmiddagen till mot säkerhetsstjänstens lokaler i Damaskus i Syrien. Bland offren finns landets försvarsminister Dawoud Rajha samt vice försvarsministern Assef Shawkat.

Flera högt uppsatta säkerhetstjänstemän dödades i ett attentat i Damaskus, däribland landets försvarsminister Daoud Rajha uppger statlig tv i Syrien.

Statliga syriska medier bekräftar också att vice försvarsministern Assef Shawkat, Bashar al-Assads svåger Assef Shawkat, har avlidit.

Syrienkriget

Även chefen för underrättelsetjänsten, Hisham Ikhtiyar, finns bland de skadade i explosionen i Damaskus och befinner sig just nu på sjukhus för att opereras, enligt Reuters, som citerar myndighetskällor.

Den syriske inrikesministern Mohammed al-Shaar finns bland de skadade i explosionen uppger libanesiska Hizbollahs tv-station al-Manar, enligt Reuters.

Enligt uppgifter från den syriska statstelevisionen ska hans tillstånd vara stabilt, rapporterar Reuters.

Nya explosioner i Damaskus

Samtidigt rapporteras att fem explosioner har hörts i Damaskus nordvästliga distrikt Muhajirin, nära den pansardivision av syriska armén som leds av president Bashar al-Assads bror Maher, uppger boende i området för Reuters.

Enligt den syriska statliga televisionen har en ny försvarsminister, general Fahad Jassim al-Freij, utsetts.

Attentat mot säkerhetstjänsten

Explosionen skakade säkerhetstjänstens huvudkontor i centrala Damaskus. Reuters rapporterar att attentatet inträffade under ett möte mellan ministrar och tjänstemän.

Republikanska gardet ska ha stängt av ett sjukhus i Damaskus sedan ambulanser fört skadade från explosionen dit.

Den fria syriska armén säger sig ligga bakom attentatet och dementerar tidigare uppgifter att attacken genomfördes av en självmordbombare.

-Vi placerade en bomb i rummet där flera tjänstemän skulle mötas, säger Riad al-Asaad till AP.

Fortsatta strider i huvudstaden

Samtidigt fortsätter rapporter om fortsatta strider runt om i staden att strömma in. En byggnad i närheten av presidentpalatset uppges stå i brand, enligt BBC News.

Representanter för den syriska regimen förnekar dock att det handlar om en fullskalig offensiv från rebellsidan

Fler militära avhopp

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska ytterligare två syriska brigadgeneraler ha hoppat av till Turkiet, och befinner sig bland de omkring 600 flyktingar som under det senaste dygnet har tagit sig över gränsen från Syrien.

Ett tjugotal högt uppsatta militärer har hittills tagit sin tillflykt till Turkiet, och antalet syriska flyktingar uppgår för närvarande till 43 200 personer.

FN-omröstning under dagen

FN:s säkerhetsråd var i dag planerat att rösta om en ny Syrienresolution, men Kofi Annan begärde under eftermiddagen att omröstningen skjuts upp. I det resolutionsutkast som västländerna arbetat fram hotas Syrien av nya sanktioner.

Enligt oppositionen i Syrien är utkastet till resolutionen den enda möjligheten att rädda FN-sändebudet Kofi Annans fredsplan.

Frankrike, som är ett av rådsländerna, gick också ut efter dagens explosion och tryckte på vikten av att nå en lösning. Den franske utrikesministern laurent Fabius menade att det här visade på att det måste till en snabb politisk lösning.

–Det här dådet är av stor vikt. Den här graden av våld visar att det är nödvändigt och bråttom att hitta en politisk lösning som möjliggör för det syriska folket att få en regering som uttrycker dess önskningar, sade han

Tidigare resolutionsutkast har mött dock hårt motstånd från Ryssland och Kina. Från Rysslands sida vill man se ett förlängt mandat för FN:s fredsstyrka i landet istället för att genomdriva en ny sanktionsresolution.

Många dödsoffer i Damaskus

Talesmän från Fria syriska armén uppger även att över 60 syriska soldater har dödats  under strider med rebeller i Damaskus under de senaste 48 timmarna, enligt AFP.

-Mellan 40 och 50 från de reguljära syriska styrkorna dödades i förrgår i strider i Damaskus och minst 20 dödades i går, säger Syriska människorättsobservatoriets Rami Abdel Rahman i ett uttalande till AFP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet