Rekordmånga – över 45 000 deltagare – är anmälda till FN:s stora klimatmöte i Egypten. Men alla känner sig inte lika välkomna.
Sharm el-Sheikh avgränsas av Röda havet på ena sidan och av taggtråd mot öknen på den andra. Enda vägen hit kantas av militära checkpoints. Säkerhetsapparaten på Sinai är extrem efter tidigare krig och terrorattacker, och vissa kallar mötet för ”klimatfortet” COP27.
– Det kommer att vara praktiskt taget omöjligt för oackrediterade lokala organisationer att komma in i staden, säger Hossam Bahgat, en av Egyptens mest kända människorättsförespråkare.
Egypten styrs med järnhand
Egypten styrs sedan 2013 av en politisk elit, stödd av militären, som styr landet med järnhand.
– Vi vet sedan länge att Egypten är ett svart hål när det gäller mänskliga rättigheter, säger Richard Pearshouse, miljö- och mänskliga rättigheterchef på Human Rights Watch.
Egypten tillbakavisar kritiken. Aktivister är välkomna – men till särskilt anvisad plats i Sharm el-Sheikh.
– Egyptens regering är väldigt mån om att mötet ska vara inkluderande och att alla kan vara här och delta, säger Achraf Ibrahim, Egyptens ambassadör och koordinator för COP27.
Tasneem Essop som är chef för världens största klimatnätverk, Climate Action Network, med över 1800 organisationer i 130 länder, säger att de inte vill spela med i det narrativet.
– Sharm el Sheikh är en avskärmad plats, väldigt kontrollerad, väldigt tillrättalagd, säger hon.
Bojkottas av Greta Thunberg
Frågan är hur många som kommer. Nätverken KlimatSverige och Klimatriksdagen samlar många av Sveriges klimatgrupper, och säger till SVT att få medlemmar kommer att åka. Greta Thunberg bojkottar mötet och kräver att regimen öppnar upp samhället och släpper politiska fångar.
Men Greenpeace är redan på plats med sitt skepp i Röda havet.
– Även om det såklart är tråkigt att få unga aktivister och organisationer från globala norr är där, så är det kanske ännu viktigare att det finns representation från globala syd. Det är också därför vi har med unga klimatledare från Pakistan, Sudan, Marocko. Det är deras röster som behöver höras klart och tydligt under detta klimatmötet, säger Daniel Bengtsson, kommunikationschef för Greenpeace i Norden.