Foto: TT

FN antar resolution om vapenvila i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

FN:s säkerhetsråd har röstat ja till en resolution om vapenvila i Syrien. Det efter att hundratals människor dödats i bombningar och raketskjutningar i östra Ghouta.

”Nu måste ord bli till handling”, skriver utrikesminister Margot Wallström på Twitter.

Resolutionen manar till en 30-dagars vapenvila i hela Syrien, inte bara östra Ghouta, med undantag för insatser mot Islamiska staten, al-Qaida och närstående grupper, enligt ett utkast som nyhetsbyrån AFP tagit del av.

På lördagskvällen, svensk tid, röstade FN:s säkerhetsråd ja till resolutionen. Många hade väntat sig att Ryssland skulle stoppa resolutionen, då landet elva gånger tidigare lagt sitt veto mot en resolution angående konflikten i Syrien.

Syrienkriget

Många döda och skadade

De senaste dagarna har det skett kraftiga bombningar och raketbeskjutningar av rebellkontrollerade östra Ghouta, en förort till Syriens huvudstad Damaskus. Över 500 civila har dött, larmar oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, SOHR, skriver TT.

Sverige och Kuwait har tagit fram resolutionen, men tidigare har Ryssland inte varit nöjd med förslaget och omröstningen i FN sköts på framtiden. Nu har den alltså antagits.

”Nödhjälp skillnad mellan liv och död”

Tanken med resolutionen är att humanitär hjälp ska nå invånarna och att skadade ska kunna lämna det. Röda korset som har tusentals volontärer på plats i Syrien står redo att gå in med nödhjälp i östra Ghouta. Men först krävs också att organisationen får tillåtelse av de stridande parterna.

– Situationen blir svårare för varje dag och många är utan mat, vatten och el. Det finns kvinnor som är så illa däran att de inte kan föda. Nödhjälpen kan vara skillnad mellan liv och död, säger Fredrik Hammarbäck, pressansvarig på Röda korset.

Belägringen av Ghouta

2013 inleder regimtrogna styrkor en belägring av östra Ghouta, vilket gör det svårt för de omkring 400 000 invånarna — varav omkring hälften är barn – att få tillgång till mat och medicin.

I maj 2017 utses östra Ghouta till en av fyra så kallade nedtrappningszoner enligt en överenskommelse framtagen av Ryssland, Iran och Turkiet, som är några av konfliktens nyckelaktörer. Men regimen upprätthåller sin blockad och inleder i november bombningar med förnyad kraft. Byggnader och gator ligger i ruiner.

I februari 2018 inleds ytterligare en kraftfull offensiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet