• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Zeid Ra'ad al-Hussein, FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, vid en presskonferens. Arkivbild. Foto: TT

FN: Skamligt att skydda syriska regeringen

Uppdaterad
Publicerad

FN anklagar den syriska regimen för möjliga krigsbrott efter attackerna i östra Ghouta, men Syriens ambassadör avfärdar anklagelserna och anklagar i sin tur FN för att vara partiska.

Samtidigt står hjälpkonvojer redo att ge Ghouta FN-hjälp, men veckor har gått utan klartecken från al-Assad-regimen.

Regeringens senaste offensiv i östra Ghouta har nu pågått i tolv dagar och dödat hundratals människor. Uppemot 400.000 människor bor i området som drabbas av de hårda flygbombningarna.

FN uppmanar nu Internationella brottmålsdomstolen att granska situationen, rapporterar Reuters.

– Att försöka motverka rättvisa och skydda dessa brottslingar är skamligt, säger Zeid Ra'ad al-Hussein, FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter.

Ingen vapenvila

Den 24 februari utlyste FN 30 dagars eldupphör i östra Ghouta. Men trots den utlysta vapenvilan har det rapporterats om fortsatta luftangrepp och beskjutningar.

– Jag måste än en gång betona att det vi ser i östra Ghouta och på andra håll i Syrien sannolikt är krigsförbrytelser och potentiellt brott mot de mänskliga rättigheterna, säger Zeid Ra'ad al-Hussein.

Syriska regimen avfärdar

Men Hussam Aala, Syriens ambassadör i Geneve, svarar Zeid och framhåller att FN-kommissionären är ”selektiv och partisk” i sin bedömning.

Hussam Aala menar att den syriska armén tagit alla möjliga steg för att skydda de civila i området och att det finns ”humanitära korridorer” för att civila ska kunna få hjälp eller fly undan dödandet.

Hjälpkonvojen har stått stilla

FN:s hjälpkonvojer har i veckor stått redo att föra in medicin och mat till Ghouta, men de har hela tiden möts av stängda vägar. Men FN-organet Unicef uppger nu att al-Assad-regimen eventuellt öppnar vägarna in i östra Ghouta under morgondagen.

– 45 lastbilar är klara, lagren är fulla med vad de desperat behöver i östra Ghouta, det vi behöver är grönt ljus från Assad-regeringen, säger Jan Egeland, chef för FN:s humanitära insatser i Syrien, till Sveriges Radio Ekot.

Enligt Jan Egeland ska de första konvojerna täcka behov för omkring 90.000 människor, och han säger till Ekot att han hoppas al-Assad-regimen ska tillåta även fler insatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.