Den häktade svensken greps den 11 april på flygplatsen i Quito, och har suttit i El Inca-fängelset sedan dess. Informationen kring anklagelserna mot honom har varit knapphändig, och både svenskens försvar och UD har bett Ecuador om ett förtydligande.
I ett dokument signerat av FN:s rapportör för skyddandet av åsiktsfrihet och yttrandefrihet David Kaye, och vice ordförande för arbetsgruppen om godtyckligt gripande Elina Steinerte, kritiseras Ecuador för hur gripandet uppges ha gått till.
Den ecuadorianska journalisten Arturo Torres publicerade dokumentet på Twitter.
Kräver tillräcklig information
Kaye och Steinerte ifrågasätter om gripandet följt de konventioner om mänskliga rättigheter som Ecuador ratificerat. Det handlar om Den amerikanska konventionen om mänskliga rättigheter, samt det internationella avtalet om civila och politiska rättigheter.
De uttrycker en oro för att gripandet strider mot rätten till frihet och säkerhet, och poängterar att alla anhållna omedelbart måste få veta skälet bakom, och få tillräcklig information för att kunna bestrida gripandet.
Vill se åtgärder
Slutligen uppmanar Kaye och Steinerte den ecuadorianska regeringen att vidta åtgärder för att skydda och undersöka eventuella brott mot svenskens rättigheter.
De vill också att regeringen ser till att ingenting liknande händer i framtiden, och de kommer att skicka en fullständig rapport till FN:s råd för mänskliga rättigheter inom 60 dagar. Rapporten kommer även att göras tillgänglig för allmänheten.
”En överraskning”
Svenskens advokat, Carlos Soria, uppger att dokumentet kom som en överraskning för honom.
”Vi hoppas att informationen når det ecuadorianska utrikesdepartementet. Vi kommer att be att den här informationen delas även med oss, eftersom anledningarna bakom häktningen är okända för svenskens familj och försvarare”, skriver han i ett uttalande.