Tusentals fångar med kopplingar till den islamistiska terrorgruppen IS befinner sig i fångläger i norra Syrien och Irak. Men enligt Fionnuala Ni Aolain så är de allra flesta som hålls i lägren oskyldiga barn med mycket begränsad tillgång till medicinsk hjälp.
– Nästan hälften är under sex år gamla. Undernäring förekommer och vanliga barnsjukdomar i kombination med bristen på mat skapar kroniska medicinska tillstånd hos barnen, säger hon.
– Mitt mandat har funnit att förhållandena i lägren utgör tortyr samt en omänsklig och förnedrande behandling under internationell lag, de värsta förhållandena som vi kan föreställa oss för människor.
Kräver att hemländerna agerar
Fionnuala Ni Aolain är mycket kritisk till de länder, till exempel Sverige, som trots uppmaning från FN ännu inte tagit hem och lagfört de medborgare som sitter fast i lägren, som hon jämför med det ökända amerikanska militärfängelset Guantanamo.
– Vi kan inte ha ett rättsligt svart hål där människor hålls utan någon form av prövning som avgjort om de gjort sig skyldiga till brott. De som utfört allvarliga brott ska ställas inför rätta, säger hon.
– Vissa länder gör redan detta och gör det bra, så som Ryssland och USA. Jag finner det märkligt att stater som vanligtvis säger sig stå upp för mänskliga och barns rättigheter inte tar sitt ansvar.
Borde de inte ställas till svars på plats?
– Om personer har begått allvarliga brott, krigsbrott, folkmord eller brott mot mänskligheten, så förtjänar offren att få en rättslig process.
– Men vem tänker vi oss ska genomföra dessa rättegångar? Jag finner det oerhört problematiskt att europeiska stater flörtar med idén om att icke-statliga aktörer ska ställa dessa länders medborgare inför rätta, säger Fionnuala Ni Aolain och syftar på det lokala kurdiska självstyret (AANES) som har kontroll över området.