– Det är som en förskola från helvetet. Hör Fabrizio Carboni på internationella Röda korset beskriva situationen i lägren. Foto: AP.

Tung internationell kritik skäl för publicering

Uppdaterad
Publicerad

I Agenda söndag 29 november tar vi upp situationen för de svenska män, kvinnor och barn som i upp till fyra år suttit i IS-läger i Syrien utan att ha ställts inför rätta.

Vi kan berätta att det inte finns någon överenskommelse mellan Utrikesdepartementet och den självstyrande kurdiska regionen om lagföring av svenska medborgare, och att UD inte vet hur länge det kan dröja innan det eventuellt blir rättegångar i Syrien. Flera tunga internationella organisationer anser att Europas länder borde göra som flera andra stater som t ex USA och Ryssland, och ta hem sina medborgare och pröva deras skuld i hemländerna.

FN:s rapportör för mänskliga rättigheter vid terrorbekämpning menar att lägren nu börjar likna ett nytt  Guantanamo. Efter terrorattacken 11 september 2001 har USA förvarat utländska terrormisstänkta som bedöms som farliga i Guantamo Bay Detention Camp utan att de fällts i någon domstol. Även Internationella Röda Korset menar att fängslandet av IS-medlemmar utan rättegång strider mot internationell rätt. Båda organisationerna menar att förhållandena i lägren är mycket svåra, bland annat sker regelbundet mord och barn får praktiskt taget ingen skolgång.

Nyhetsbloggen

Regeringen: Ansvar för barnen

Den svenska regeringen hävdar att Sveriges ansvar framförallt gäller de svenska barn som utan egen förskyllan hamnat i lägren, och regeringen har erbjudit fängslade mammor att skicka sina barn till Sverige, vilket de avböjt. Regeringen har också uttryckt att Sverige inte har någon skyldighet att bistå vuxna svenskar som själva valt att ansluta till den så kallade Islamiska Staten, en av världens grymmaste terrorgrupper. I den offentliga debatten har också framförts att det kan bli svårt att fälla IS-svenskarna för brott i Sverige, eftersom det inte var olagligt att resa till en terrororganisation när de åkte till Syrien.

Med tanke på att den hårda internationella kritiken, och att domstolsprövningar i Syrien dröjer, om de alls blir av, ville Agenda lyfta frågan om Sveriges ansvar för hur IS-fångarna hanteras. I första hand bjöd vi in utrikesminister Ann Linde (S), som avböjde medverkan.  I stället bjuder vi in de utrikespolitiska talespersonerna Fredrik Malm (L) och Håkan Svenneling (V) till en debatt om rättssäkerheten och Sveriges eventuella ansvar de fängslade svenskarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet