Foto: Fernando Llano, AP/TT

FN: Tortyr och sexualvåld i Chile

Publicerad

FN slår fast att chilenska poliser och soldater gjort sig skyldiga till dödligt övervåld, tortyr och sexuellt våld mot demonstranterna i landet och kräver att de ställs inför rätta.

Regeringen slår ifrån sig anklagelserna, men medger också brister.

Demonstrationerna började den 18 oktober i huvudstaden Santiago i protest mot höjda priser i kollektivtrafiken,  men uttrycker också ett allmänt missnöje med den ekonomiska situationen i landet och växande sociala klyftor.

Protesterna har fortsatt långt in i december månad.

28 000 gripna

Hittills har 26 människor mist sina liv under oroligheterna, där också cirka 28 000 gripanden har gjorts. I dagsläget är 1 615 misstänkta häktade, enligt FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter (OHCHR).

Myndigheternas bemötande av demonstranterna svärtas av en lång rad brott mot de mänskliga rättigheterna, säger Imma Guerras-Delgado vid OHCHR i Genève i Schweiz.

– Människorättsöverträdelser som dokumenteras inkluderar överdriven eller onödig användning av våld som ledde till olagliga dödanden och skador, godtyckliga gripanden och tortyr och övergrepp inkluderat sexuellt våld.

I sin granskning har FN-organet hittills funnit 113 fall av tortyr och övergrepp samt 24 fall av sexuellt våld mot kvinnor, män och ungdomar.

Plundring och skadade poliser

Samtidigt har FN också noterat att många poliser skadats samt att demonstranterna utfört plundring och förstörelse av allmän och privat egendom.

Chiles regering, ledd av Sebastian Piñera, slår ifrån sig anklagelserna, men medger också brister.

Lorena Recabarren, chilenska regeringens ansvariga för mänskliga rättigheter, kritiserar FN-rapporten och säger att flera slutsatser bygger på ”felaktig information eller brist på uppdaterad information”.

Hon medger ändå brister och säger att regeringen redan arbetar på att förbättra flera områden som FN pekar på.

– Vi upprepar vår vilja att ta till oss alla rekommendationer som syftar till att förbättra vårt agerande i fråga om mänskliga rättigheter.

Fakta: Protesterna i Chile

  • Protesterna i Chile inleddes den 18 oktober efter en i raden av flera prisökningar inom kollektivtrafiken.
  • Inledningsvis handlade det mest om studenter som gratisåkte i kollektivtrafiken i protest mot prishöjningen. Men många fler anslöt sig snabbt till protesterna och situationen blev alltmer våldsam.
  • Ett par dagar senare drogs avgiftshöjningen tillbaka men protesterna har fortsatt och breddats till att bland annat handla om höga levnadsomkostnader och sociala orättvisor.
  • President Sebastián Piñera har utlovat flera sociala reformer, exempelvis höjda minimilöner och pensioner och lägre elkostnader. Han har även bett om ursäkt för att han inte kunnat förstå upprördheten, en bristande insikt som gjort att han inte kunde förutse protesterna.
  • I mitten av november lovade regeringen att i april nästa år hålla en folkomröstning om en ny grundlag, vilket var ett av demonstranternas krav. Men sammandrabbningar mellan demonstranter och polis har fortsatt.

Källa: TT, Landguiden/UI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.