Den har kallats den glömda konflikten i det glömda landet. För Josiane Lekoesse har tillvaron förvandlats från umbäranden till fasansfull rädsla.
– Rebellerna kom och sa att de ville köpa min fars boskap. De betalade men kom tillbaka några dagar senare och krävde pengarna och sköt honom . Vi forslade honom till sjukhus men det var för sent, berättar hon.
Nu sitter hon på en sjukhusklinik med sin undernärda lilla dotter och vågar inte återvända till sin hemby.
”En humanitär katastrof”
Tiotusentals människor är på flykt undan rebellerna, många gömmer sig i de oländiga skogarna, vilket försvårar hjälpinsatser. I staden Bossangoa har över 30 000 sökt skydd hos en katolsk mission. Läkare Utan Gränser varnar för en humanitär katastrof.
– Det finns inget rent vatten, det finns inga latriner eller någon mat. Vi befarar utbrott av sjukdomar när så många människor trängts ihop på en yta stor som nio fotbollsplaner. Människor är för rädda att återvända till sina hem, säger representanter för organisationen.
Det var i mars som rebellrörelsen Seleka störtade landets president Bozzizé. Rebelledaren Djotodia har sedan dess utropat sig som landets president. Rebellrörelsen Seleka är ett löst sammansatt nätverk bestående av militanta islamister från norra delen av landet, sudanesiska och chadiska rebeller samt oberoende krigsherrar. De förföljer den huvudsakligen kristna befolkningen som lever i skräck.
– De jagar oss, vi kan inte bo kvar i byarna, och då kan vi inte längre försörja oss, berättar Thimotee Tolze.
Rikt på naturresurser men fattigt ändå
Ända sedan frigörelsen från kolonialmakten Frankrike har utvecklingen i Centralafrikanska republiken, CAR, gått kräftgång. Medan flera grannländer har haft både tillväxt och stabila regimer så har befolkningen i CAR lidit under korrupta och svaga ledare.
Mest känd är den bisarra diktatorn Bokassa som lät kröna sig till kejsare. Han störtades 1979, men korruptionen har fortsatt, infrastruktur saknas nästan helt – landet hör till de fem fattigaste i världen – även om diamanter, gruvor och orörda regnskogar gör landet rikt på naturresurser.
När Frankrikes utrikesminister nyligen gjorde en blixtvisit vädjade Centralafrikanska republikens ärkebiskop om hjälp.
FN varnar för folkmord
Strider mellan rebellrörelsen och styrkor trogna den störtade presidenten pågår fortfarande, men nu varnar FN för att den fördjupade konflikten mellan kristna och muslimer kan leda till ett folkmord. Rebellerna bränner byar och våldtar kvinnor, men möter motstånd från lokala medborgargarden.
Det är också här man tror att den okände rebelledaren Joseph Kony från Uganda gömmer sig. Enligt rapporter har han kidnappat cirka 3 500 barnsoldater i landet.
Krisen i Centralafrikanska republiken är, enligt bedömare, en transnationell kris då landet ligger mitt bland Afrikas kvarvarande krishärdar. Såväl EU:s utrikesministrar som FN:s säkerhetsråd har nyligen gjort uttalanden om att världssamfundet ska bidra med pengar och resurser till de styrkor som försöker stabilisera läget i landet. På plats finns endast 2 500 man från den Afrikanska Unionen.
Men än har man inte enats om hur insatserna ska finansieras, både USA och Storbritannien tvekar.