• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Den viktiga hamnstaden al-Hudaydah (Hodeidah), Jemen. Arkivbild från 28 september. Foto: Hani Mohammed/AP/TT

19 döda i bombräd mot marknad i Jemen

Uppdaterad
Publicerad

Dödssiffran stiger efter bombräden mot en grönsaksmarknad i Jemen, där den saudiskt ledda koalitionen pekas ut som ansvarig. De ökade oroligheterna eldar på oron för förvärrad hungersnöd i det redan akuta läget.

Arbetarna i vid marknaden i den lilla staden Bayt al-Faqih, söder om den jemenitiska hamnstaden al-Hudaydah (Hodeida), var i full färd med att rensa och tvätta grönsaker när flygbomberna slog ned. Bilder visar efterspelet med döda kroppar spridda runt marknaden, och kistor uppradade vid sjukhuset.

Dödssiffran har stigit stadigt och på torsdagen uppger sjukvårdare att minst 19 människor mist livet och sex skadats, enligt nyhetsbyrån AP. Abdullah Shahawi, chef för det lokala sjukhuset, säger att alla offer är civila och tillägger att minst två av dem ska ha varit barn.

Krisen i Jemen

Saudi-koalitionen pekas ut

Den saudiskt ledda koalition som krigar i Jemen pekas ut som ansvarig för flygräden.

– Vi tar den här uppgiften på stort allvar och den komma att utredas helt, som alla sådana här uppgifter, genom en internationellt godkänd och oberoende process, säger överste Turki al-Malki, talesman för koalitionen, till Reuters.

Det har åtskilliga gånger hänt att koalitionens stridsflyg bombat civila under kriget, inklusive bröllop, begravningar och sjukhus. Koalitionen framhåller dock att det inte varit avsiktligt.

Dubbla orosmoln

Bombräden mot matmarknaden knyter nära an till två akuta källor till oro i den jemenitiska konflikten.

För det första risken för en upptrappad offensiv mot hamnstaden al-Hudaydah med civila dödsoffer och stort lidande som följd. För det andra det svåra hungersläget för en växande del av Jemens befolkning.

Hamnstaden al-Hudaydah är vägen in i landet för 70 procent av all matimport och internationellt bistånd. Bedömare och boende där befarar att en utdragen belägring skulle skära av den livlinan, och i veckan har förstärkningar i form av stridsvagnar och pansarfordon anlänt dit.

FN varnar för hunger

Samtidigt varnar FN att hungersnöden blir allt mer akut och att uppemot halva landets befolkning, 14 miljoner människor, är helt beroende av bistånd utifrån för att överleva, något FN beskriver som ett ”förstadium” till svält, enligt BBC.

Den uppgiften har liksom liknande varningar under hösten väckt viss debatt. Få säger något annat än att akut hungersnöd råder. Däremot har till exempel Läkare utan gränser (MSF) framhållit att det inte går att få en generell bild av läget i hela landet på grund av krigandet.

”Medier upprepar helt enkelt svårbekräftade fakta och uppgifter”, säger MSF:s deskchef Caroline Seguin på organisationens egen sajt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet