Folkhälsomyndighetens miss i mars – max 15 000 beräknades få corona i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 10 000 och 15 000 coronasjuka – i värsta fall. Så löd Folkhälsomyndighetens bedömning den 2 mars. FHM säger att byggde på de knapphändiga siffror som då fanns, men enligt Kinaexperten Kristina Sandklef valde man bort potentiellt viktiga varningar.

När FHM vid en presskonferens den 2 mars fick frågan om hur allvarligt de väntade sig att Sverige kunde drabbas av coronaviruset blev svaret 1-1,5 promille som värst, alltså 10 000-15 000 fall. Det beskedet kom från generaldirektör Johan Carlson, som hänvisade till officiell statistik om läget i den kinesiska Hubeiprovinsen. 

I dag vet vi att den verkliga siffran blev långt större. FHM säger till SVT att man utgick ifrån de siffror som då fanns tillgängliga, att man inte räknade på eventuella mörkertal och att prognosen drygt två veckor senare, den 20 mars, var betydligt mer pessimistisk.

”FHM svarade inte”

Men enligt Kina-experten Kristina Sandklef så missade FHM viktiga uppgifter i början av mars; varningssignaler från bland annat läkare i Sverige med kinesisk bakgrund. Läkarna ska ha kontaktat FHM för ett möte, utan något svar.

– Folkhälsomyndigheten borde ha sett det som en varningssignal om att läkarna kanske hade information som inte vi hade, säger hon i kvällens avsnitt av Utrikesbyrån.

Bristande trovärdighet i Kinas siffror

Sandklef säger sig tro att den här informationen eventuellt hade kunnat bidra till en bättre bild av smittspridningen. Medan svenska FHM talade om promille insjuknade, kalkylerade Norge med 25 procent och Danmark 10 procent.

Att lita på den kinesiska statistiken kan ha varit ett digert misstag, enligt Olle Häggström, professor i matematisk statistik på Chalmers tekniska högskola. 

– Om Kina hade varit bättre på att rapportera den högre smittspridning som de troligen ändå hade, så hade det kunnat leda till en lite mer alert reaktion, säger han.

Första bedömning

Folkhälsomyndigheten säger i en skriftlig kommentar att siffrorna den 2 mars var en första bedömning och att man i en prognos den 20 mars hade en mycket högre siffra. Där räknade man med att 1 procent, cirka 100 000 svenskar, skulle insjukna i en första våg.

FHM skriver också att de ständigt får förslag från externa aktörer, men att de inte kommenterar dessa. Till dags dato har 348 000 personer insjuknat.

Veckans Utrikesbyrån handlar om framtidsprognoser och svårigheter kring dem. Se programmet i SVTPlay eller 21.45 på onsdag i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.