Folkrättsprofessorn Pål Wrange svarar på tre frågor om krigsfångar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Folkrättsprofessorn Pål Wrange svarar på tre frågor om krigsfångar. Foto: SVT

Folkrättsexperten om fångar i krig – det är tillåtet och inte

Publicerad

Att människor tas till fånga är ett relativt vanligt inslag i krig. Men kriget mellan Israel och Hamas skiljer sig från många andra konflikter när det gäller hur fångar definieras och behandlas, menar folkrättsexperten Pål Wrange.

– Folkrättens regler är inte skrivna för den här typen av konflikt.

Hamas håller fortfarande drygt 100 människor som gisslan efter attacken den 7 oktober. Samtidigt sprids bilder och videoklipp på sociala medier som påstås visa palestinska fångar på Gazaremsan som Israels militär vid flera tillfällen tagit till fånga. I ett av klippen syns fångar i bara underkläder, ibland sittandes på marken med bakbundna händer och ibland med ögonbindel.

Människorättsorganisationen Euro-Med Human Rights Monitor har också larmat om att den israeliska militären, IDF, har tagit civila som fångar och behandlar dem inhumant. IDF har sagt att de tar misstänkta terrorister till fånga men att de släpps om de visar sig inte vara terrorister, och att fångarna behandlas i enighet med internationell lag.

Krig mellan Israel och Hamas

”Inte ett krig mellan två stater”

I kriget mellan Israel och Hamas gör flera faktorer att det är komplicerat att använda begreppet krigsfångar, menar folkrättsprofessorn Pål Wrange.

– Det är inte ett krig mellan två stater och inte heller ett inbördeskrig, som FN-konventionen baseras på. Hamas är en beväpnad grupp som inte heller efterlever folkrätten i en rimlig grad, säger han.

Får inte ta civila – eller gisslan

En krigförande part får inte ta civila som fångar. Man får däremot internera dem vilket innebär att de hålls avskilda.

– Det får man bara göra om de utgör konkreta säkerhetsrisker. Man får inte bunta in en hel grupp civila utan man måste göra en individuell bedömning, säger Pål Wrange.

Att hålla gisslan som Hamas gör är inte heller tillåtet enligt krigets lagar.

– Möjligen skulle man kunna se det som att de israeliska soldater Hamas tog till fånga har krigsfångeliknande status, men definitivt inte de civila. Det är strängt förbjudet att ta gisslan, det klassas som krigsförbrytelser.

Skyddas av lagen

Krigsfångar är ett begrepp som slås fast i Genèvekonventionen från 1949. Där finns också bestämmelser för hur de ska behandlas.

Krigsfångar skyddas därför av folkrätten och får till exempel inte torteras, förnedras eller utsättas för allmänhetens nyfikenhet – vilket till exempel innebär att de inte får filmas.

När kriget eller konflikten är över ska krigsfångarna släppas fria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet