Glöm klockor, skor, kläder och handväskor.
Den största illegala marknaden i Italien är falska matvaror som uppgår till ett värde av oerhörda 100 miljarder euro, motsvarande en biljon kronor, enligt konsumentorganisationen Coldirettis beräkningar. Hårdast drabbad är exporten. Olivoljan, peston, vinet, skinkan och osten vi köper i Sverige kan heta parmesanost utan att alls egentligen vara det.
– Man beräknar att två av tre italienska matvaror utomlands är förfalskade. Det står ”Made in Italy” fastän de inte är gjorda här eller så bär varorna falska produktnamn, ett dåligt bordsvin får ett annat namn och säljs dyrt, till exempel, säger Salvatore Pignatelli.
Tusentals personer gripna
Han är chef för NAS i Milano, den italienska specialpolis som sorterar under Hälsodepartementet. Bara det senaste året fann NAS 7 000 matvarufabriker och restauranger där oegentligheter förekom och grep 3 000 personer. Den falska matindustrin växer rekordsnabbt.
– Vårt kök är ett av världens mest kända och därför oerhört hårt drabbat. Förutom de falska märkningarna förekommer också i hög grad produkter med ett tyvärr rent skadligt innehåll, säger kommendör Pignatelli.
Han visar oss en dunk med olja gjord på bland annat solrosfrön.
– Här står det på etiketten att det är extra jungfru olivolja, men i själva verket är det en olja som aldrig varit i närheten av oliver! I våra laboratorier analyserar vi allt och kan se exakt vad det innehåller.
”Kontrollera etiketter”
Man beräknar att 300 000 arbetstillfällen hos seriösa tillverkare går förlorade på grund av matförfalskningen – som i hög grad kontrolleras av maffian.
– Vårt arbete handlar om att värna folks hälsa samt den italienska matens fina anseende, säger Salvatore Pignatelli och uppmanar alla att handla klokt.
– Kontrollera etiketter, köp maten från seriösa aktörer och inse att om en dyr produkt säljs väldigt billigt så är det troligen inte det du tror i flaskan eller förpackningen.