Överlevaren Phan Truong Son och bild på bro som kollapsar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Phan Truong Son överlevde brokollaps till följd av superstormen: ”Innan jag hann förstå vad som hände föll jag in i floden”. Foto: AP

Förödelse efter tropiska stormen ”Yagi” – stort sökpådrag efter brokollaps

Publicerad

Dödstalen stiger i Vietnam efter tropiska stormen ”Yagis” framfart.

Hittills har omkring 60 personer dött och hundratals skadats.

Samtidigt pågår ett stort sökpådrag efter att bilar svepts med i Röda floden efter en brokollaps.

Den beskrivs som den värsta på årtionden och nådde land i helgen på Vietnams nordöstra kust, där stora inhemska och utländska företag har sina fabriker.

Den nedgraderades på söndagen till ett tropiskt lågtryck, men i efterföljande skyfall – som lett till jordskred och översvämningar – har dödssiffran stigit till 64 personer, rapporterar VnExpress.

Enligt nyhetsbyrån AP ska hundratals människor vara skadade.

Brokollaps över Röda floden

I efterdyningarna av skyfallen har floder i de norra delarna av Vietnam varit farligt höga. Under måndagen kollapsade en bro över Röda floden i Phu Tho-provinsen väster om Hanoi. Tio bilar och lastbilar, samt två motorcyklar sveptes iväg. Tre personer kunde räddas men 13 personer saknas än.

VnExpress skriver att myndigheter uppfört barriärer på båda sidor av bron, men trots att vädret klarnat upp har räddningsarbetet inte kunnat påbörjas på grund av de starka strömmarna i vattnet.

Även i den bergiga provinsen Cao Bang sveptes en passagerarbuss med i ett översvämmat vattendrag under morgonen. Uppemot 20 personer befann sig ombord och räddningsarbetet försvårades då ett jordskred blockerat vägen fram till olycksplatsen, skriver nyhetsbyrån AP.

Ror genom staden

I staden Yen Bai, väster om Hanoi, har vattennivåerna stigit till omkring 70 centimeter. I vissa områden i staden har vattnet stigit till 2 meter, vilket lett till att folk ror sig fram på gatorna.

En kvinna i 70-årsåldern säger att vattnet steg snabbt under morgonen och nu tagit sig upp till kanten av hennes hem, skriver VnExpress.

– Mina barnbarn sa till mig att när vattnet når dörren ska jag lämna allt bakom mig och gå upp till andra våningen utan att oroa mig för någonting, säger hon.

Miljontals strömlösa

Vid Yagis intåg i helgen lämnades miljontals hushåll och företag strömlösa, och det är fortfarande oklart hur stor del av eltillförseln som återupprättats.

Innan stormen slog till i Vietnam hade den dragit igenom Filippinerna, där minst 16 personer dog. Och även i södra Kina har den orsakat skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.