Utrikeskorrespondent Ulrika Bergsten och bild på brandbilar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skogsbränderna i Kanada riskerar att pågå i flera månader framåt. Hör SVT:s utrikeskorrespondent Ulrika Bergsten svara på tre frågor om bränderna. Foto: Ronald Verhoeven/SVT

Föroreningar sprids från Kanadas skogsbränder: ”Kan pågå i månader”

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbränderna i Kanada upptar ett område motsvarande Nederländerna och förväntas fortsätta spridas. Samtidigt sträcker sig luftföroreningar över kontinenten.

– Fortsätter det brinna kan partiklarna finnas kvar framåt hösten, säger forskare Lennart Robertson.

Efter att skogsbränderna brutit ut i Kanada sprids sotpartiklar och föroreningar snabbt över norra USA. Luftkvaliteten i flera storstäder har försämrats kraftigt och människor uppmanas fortfarande att hålla sig inomhus eller använda munskydd i flera områden. I början av juni uppmättes den sämsta luftkvaliteten någonsin i New York.   

I dag upptar skogsbränderna i Kanada ett geografiskt område motsvarande hela Nederländerna och riskerar att pågå i flera månader framåt, rapporterar SVT:s utrikeskorrespondent Ulrika Bergsten. 

Utsläpp av föroreningar

Förutom förlust av naturresurser innebär bränderna stora utsläpp av föroreningar, något som kan vara en hälsorisk för människor i närområdet.   

Forskare Lennart Robertson förklarar att det, beroende på hur länge det brinner och vilka partiklar som sprids, kan ta upp till flera veckor för luften att bli renare.

De människor som har hjärt- och kärlsjukdomar eller som har astmatiska problem löper störst risk att påverkas allvarligt av föroreningarna.  

– Partiklarna är skadliga för hälsan. Små partiklar kan spridas in i lungor och blodomlopp. Statistiskt vet vi att en ökad nivå av partiklar förkortar livet, berättar han.

Förkorta livslängden

Att leva i områden nära skogsbränder under en lång tid kan enligt forskningen förkorta livslängden för människor. Förutom partiklarna påverkas vi dessutom av gaserna i luften. 

Även om bränderna skulle släckas nu, menar Lennart Robertson att det skulle finnas kvar spår av partiklar i luften några veckor framåt. 

– I och med att det är så stora utsläpp som pågår så länge, fyller de på atmosfärens partikelhalter, förklarar han.  

Hör utrikeskorrespondent Ulrika Bergsten berätta mer om omfattningen av skogsbränderna i Kanada i klippet ovan.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.