Förhöret, som kallas ”Washingtons Superbowl”, har rönt stor uppmärksamhet och sänds live på barer och restauranger över hela USA.
FBI-chefen vittnar under ed. Han får god tid på sig att hålla ett öppningsanförande.
– Jag förstod att jag kunde sparkas av en president av vilken anledning som helst. Men de skiftande förklaringarna förvirrade mig. För presidenten och jag hade flera konversationer om mitt jobb. Han sa flera gånger att han tyckte att jag gjorde ett bra jobb och att jag kunde stanna, säger Comey och tillägger att han tror att han fick sparken på grund av Rysslands-utredningen.
På frågan om han tror att han sparkats om Hillary Clinton valts president, istället för Trump, svarar han att han ”verkligen inte vet”.
LÄS MER: FBI-chefen fick sparken – detta har hänt
Misstänkte att Trump kunde ljuga
Efter ett möte med Trump i hans skrapa Trump Tower i januari sågs Comey föra anteckningar. Han svarar att han antecknade för att han misstänkte att Trump senare skulle kunna ljuga om vad som sagts i samtalet.
– (Det handlade om, reds. anm.) en kombination av saker: Jag var ensam med presidenten, den personens natur och att jag på allvar misstänkte att han kunde ljuga, säger Comey och tillägger:
– Jag insåg att det kan komma en dag då jag måste försvara FBI och mig själv.
Med Barack Obama och George W. Bush som presidenter hade Comey ett fåtal möten i enrum, men kände sig aldrig nödgad att dokumentera vad som sagts.
Comey säger också att han bad en vän att läcka uppgifter i anteckningarna till en reporter eftersom han ansåg att en särskild åklagare behövde tillsättas.
– Jag kände att det var min rättighet som medborgare att föra anteckningar över mina samtal med presidenten (och dela detta med media, reds. anm.).
Under förhöret beskriver han vid fem olika tillfällen Trump som en ”lögnare”.
LÄS MER: Särskild åklagare ska utreda rysskoppling
Sparkades efter påtryckning
Comey sparkades från posten som FBI-chef i maj, på direkt order av Trump. Innan avskedandet bedrev FBI en utredning om Rysslands misstänkta inblandning i presidentvalet. I utredningen figurerade den förre nationelle säkerhetsrådgivaren Mike Flynn, utpekad som kontaktman för Ryssland. Trump, som besvärats mycket av utredningen, ska personligen ha bett Comey att lägga ner ärendet.
– Vad han (Trump, reds.anm.) ville var att jag skulle släppa allt som handlade om Flynn.
Comey säger att Trump bjudit ut honom på middag. Det tyckte han var så märkligt – att han, som chefen för FBI, ensam äter middag med presidenten – att han förväntande sig att andra också skulle närvara vid bordet. Trump ska under middagen två gånger ha krävt lojalitet av Comey.
Trump har i sin tur hävdat motsatsen: att det var Comey som insisterade på att få äta en middag i enrum med honom och att kravet om lojalitet aldrig framfördes.
Under förhöret hävdar Comey att Trump själv aldrig figurerat i utredningen under den tid han var FBI-chef. Comey säger också att Trump under middagen pressat honom på just den uppgiften, och – när han fått veta det – bett honom berätta det för ”det amerikanska folket”.
Han får också frågan om han tror att Trumps påtryckningar är brottsligt, övergrepp i rättssak.
– Jag vet inte, det är Robert Meullers (som utsetts till särskild åklagare, reds. anm.) sak att avgöra det.
LÄS MER: Trump till Comey: ”Jag förväntar mig lojalitet”
”Tagen” av Trumps krav
– Han letade efter att få ut någonting som gjorde att jag skulle be om att få behålla mitt jobb, säger Comey om påtryckningarna från Trump.
En senator ställer frågan till Comey varför han inte sa emot Trump och påpekade att det var fel att begära att utredningen skulle läggas ner.
– Jag vet inte, jag antar att jag var så tagen.
Enligt Comey reagerade hans FBI-kollegor liknande.
– De var väldigt oroade, de har heller aldrig varit med om något liknande.
Kravet om att lägga ner utredningen framförde Trump i april under ett möte med Comey i ovala rummet – presidentens arbetsrum i Vita huset. Comey säger att han uppfattade Trumps önskemål som en order.
På frågan om vad som hänt om Comey gett vika för Trumps vilja svarar han:
– Vi hade lagt ned utredningen om Michael Flynn och hans kopplingar till Ryssland sent i december.
Varnar för Rysk infiltration
Comey pekar i sitt vittnesmål också på allvaret i vad utredningen faktiskt handlar om: Att Ryssland försökt infiltrera och manipulera den amerikanska demokratiprocessen. Han varnar för att det kommer att pågå också i framtiden och att USA måste ta höjd för detta.
Han får under förhöret flera frågor som rör Trump-administrationens samröre med Ryssland, bland annat om det förekommit fler möten med ryska statstjänstemän än vad som tidigare varit känt, men väljer att inte kommentera med anledning av att det skulle störa den pågående utredningen.
James Comey får frågan om varför allmänheten ska tro honom när Vita huset förnekar den sparkade FBI-chefens vittnesmål.
– Min mamma uppfostrade mig att inte säga sådana här saker om mig själv, så jag tänker inte göra det, säger han och tillägger:
– Jag tycker att folk ska titta på hela mitt vittnesmål. Du måste få en samlad bild. Jag har försökt att vara samlad och transparent.
LÄS MER: FBI: Ryssland hjälpte Trump vinna valet
”Politisk nutidshistoria”
– Det vi ser utspela sig nu är politisk nutidshistoria, säger SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström.
Trump, som tillträdde presidentposten helt och hållet utan politisk bakgrund, är i jämförelse med tidigare presidenter en udda fågel i Vita huset. När hans affärer gick dåligt under 90-talet fick han stöd av ryska oligarker som återkapitaliserade hans fastigheter. Trumps Rysslands-kontakter är därav mångåriga. Att Ryssland nu misstänks för att ha hjälpt Trump komma till makten, gör hans presidentämbete problematiskt.
– Misstankarna gäller nu att vi har en president för världens supermakt som står i skuld till Ryssland, en nation som inte delar västvärldens värderingar.