Forskarna skriver att rekommendationer som att tvätta händer och hålla avstånd är lämpliga, men inte tillräckliga. Arkivbild. Foto: Mikael Fritzon/TT

Forskare: Coronaviruset kan vara luftburet

Uppdaterad
Publicerad

Stanna hemma vid sjukdom, hålla avstånd, samt hosta och nys i armvecket har varit några rekommendationer myndigheterna gått ut med för att stävja smittspridningen av coronaviruset. Men nu visar nya forskarrön att viruset kan vara kvar i luften längre och i mycket mindre droppar än vad som tidigare varit känt.

Trånga utrymmen, som kollektivtrafik och offentliga byggnader, bör undvikas. Bra ventilation som tar in ren luft utifrån, är ytterligare åtgärder och rekommendationer forskarna anser bör vidtas.

”Tvätta händerna och social distansering är lämpligt, men vi anser att det inte är tillräckligt för att skydda från mikrodroppar med virus som infekterade personer andas ut”, skriver över 200 forskare i ett öppet brev till WHO.

Coronapandemin

Mindre droppar

Forskarna menar att smittrisken har underskattats. Om coronaviruset är luftburet innebär det att partiklarna kan nå mer än ett par meter, och till och med stanna kvar i luften längre än klassisk droppsmitta.

De droppar och partiklar som kommer ut från en person som hostar eller nyser är både större och tyngre än de som man andas ut, enligt forskarna.

Över 200 forskare

Rapporten är skriven av 239 forskare från 32 olika länder.

Världshälsoorganisationen, WHO, liksom Folkhälsomyndigheten anser än så länge att covid-19 i första hand sprids genom droppsmitta, men utesluter inte möjligheten helt.

– Vore det så att en luftburen smitta driver det här hade vi sett ett helt annat scenario. Det är en uppenbar droppsmitta, men att man i vissa situationer kan få någonting som påminner mer om luftburen smitta, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på tisdagens presskonferens.

WHO granskar

WHO granskar nu forskarnas rapport, skriver nyhetsbyrån Reuters. Skulle de nya rönen vara tillräckligt övertygande kan det innebära att WHO uppdaterar de nuvarande rekommendationerna.

Enligt Benedetta Allegranzi på WHO så är det för tidigt att dra för definitiva slutsatser, rapporterar Reuters.

– Bevisen för detta måste sammanställas och tolkas, vilket vi fortsätter att uppmuntra, säger hon.

Forskarna skriver också att luftburen smitta är den enda rimliga förklaringen till de så kallade superspridarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet