Bild från Indien, augusti 2020. Foto: AP/TT

Forskare: Person smittad av covid-19 för andra gången

Uppdaterad
Publicerad

Forskare i Hongkong rapporterar att de har påträffat ett första bekräftat fall där en patient smittats av covid-19 en andra gång. Till skillnad från tidigare uppgifter om återsmittade har man denna gång sekvenserat viruset och funnit markanta skillnader från personens båda infektionstillfällen, vilket tyder på att denne har smittats av två olika virusvarianter, rapporterar New York Times.

Uppgifterna, som publiceras i New York Times på måndagen, baseras på en rapport från en forskargrupp vid Universitetet i Hongkong som har analyserat infektionsförloppet hos en 33-årig man.

– En uppenbart ung och frisk patient har drabbats av en andra infektion av covid-19, 4,5 månader efter att han hade smittan första gången, säger forskargruppen i ett uttalande.

Coronapandemin

Upptäckten ska ha gjorts när mannen kom hem från en resa i Spanien nu efter sommaren. Mannen uppges ha haft milda symptom vid första infektionstillfället tidigare i våras, och inga sympton vid det andra. Sekvenseringar av viruset mannen bar på vid det senare visar dock på stora likheter med det som cirkulerade i Europa i juli och augusti, och inga med det han bar på tidigare, vilket bekräftar att han har smittats av två olika virusvarianter, uppger New York Times.

– Våra resultat bevisar att hans senaste infektion är orsakad av ett nytt virus snarare än att ha återinsjuknat av det han tidigare haft, säger Kelvin Kai-Wang To, klinisk mikrobiolog vid universitetet i Hongkong, enligt tidningen.

Väcker frågor

Både i USA och fler andra länder har läkare tidigare rapporterat om patienter som insjuknat på nytt efter en corona-infektion. Men inget fall har hittills konstaterats bero på en ny virusvariant, snarare bedöms de ha orsakats av virusrester som patienten burit på.

– Det här en enstaka case-report som det är jättesvårt att dra slutsatser av, säger Charlotte Thålin, läkare vid Danderyds sjukhus i Stockholm, till TT.

– Det här viruset har ändå funnits i över ett halvår och vi har inte sett något liknande tidigare, så jag är långt ifrån övertygad, säger hon.

Astra Zeneca, som har slutit avtal med Sverige och övriga EU-länderna om att levelera vaccindoser mot covid-19, har inga kommentarer angående uppgifterna, säger läkemedelsföretaget till  SVT Nyheter.

Folkhälsomyndigheten hänvisar till tisdagens presskonferens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet