Amazonas, ett av världens viktigaste klimatsystem, mår inte bra. I en artikel i den vetenskapliga tidskriften ”Nature Climate Change” slår en internationell grupp forskare larm. Mellan 2010 och 2019 läckte Amazonas 16,6 miljarder ton koldioxid medan den lagrade bara 13,9 miljarder ton. Enligt studien, som gjorts med hjälp av satellitbilder, betyder det att Amazonas under det senaste decenniet läckt 20 procent mer CO2 än vad som bundits i träd och mark. På sikt kan det leda till att regnskogen upphör att vara en regnskog.
– Vi misstänkte att detta hade hänt men det är första gången vi har siffror på att brasilianska Amazonas har nått en tröskel och nu är en utsläppskälla av koldioxid, säger medförfattaren Jean-Pierre Wigneron, på franska jordbruksinstututet INRA till nyhetsbyrån AFP.
Torrperioderna längre i regnskogen
Amazonas binder en fjärdedel av allt kol i världen. Den tillverkar 20 procent av allt syre i världen. Men forskare har länge varnat för att den väldiga regnskogen sakta håller på att förvandlas från djungel till savann. Torrperioderna blir allt längre i takt med att den globala uppvärmningen fortskrider. Skövlingen av regnskog bidrar också till att skapa större öppna torra ytor. Rapporten i ”Nature Climate Change” är en fingervisning om att farhågorna håller på att besannas.
– Med torkan och hettan förvandlas skogen till en kyrkogård med uttorkade sticklingar och unga träd, de som en dag skulle ha vuxit upp till höga träd, berättar den brasilianska forskaren David Lapola för SVT.
Han är en ledande forskare om hur skogarnas ekosystem drabbas av klimatförändringarna.
– Vi ser hur Amazonas förmåga att lagra koldioxid har halverats de senaste 30 åren.
Skogen fuktigare än floden
På sikt kan Amazonas drabbas av regnskogsdöd och bli till savann. Enligt en uppmärksammad studie från 2018 nås brytpunkten när 25 procent av Amazonas avverkats. Det ligger inte långt borta, just nu beräknas 15-17 procent ha avverkats. Studier visar att träden mår allt sämre och återhämtar sig saktare efter torrperioder och bränder. Andelen träd som trivs i torr skog bli större och de ersätter träd som kräver fuktiga miljöer för att trivas.
Amazonas sinnrika system med cirkulation av fukt och regn gör att skogen producerar över hälften av sin egen nederbörd. Mängden vatten skulle kunna fylla åtta miljoner olympiska simbassänger varje dag. Det här är en relativt ny upptäckt som döpts till ”floden i himlen”. Fuktmängderna över Amazonas innehåller mer vatten är Amazonasfloden och är skälet till att det kallas regnskog.
Uttorkningen av Amazonas kommer att få konsekvenser för nederbördsmönster så långt bort som i Afrika och Nordamerika. När ”floden i himlen” är borta kommer jordbruk och städer drabbas av stora problem eftersom tillgången på färskvatten drastiskt reducerats.
Under tre veckor gör Aktuellt en satsning om det skenande klimatet där vi skildrar extremvärme i Mellanöstern, ett döende Amazonas och de smältande inlandsisarna.