Redan i dag når temperaturen ibland över 50 grader i till exempel Bagdad. Det kommer att bli vardagsmat i framtiden, tror en grupp forskare i en studie som publicerats i tidskriften Nature climate change. De målar upp ett stekhett Mellanöstern och Nordafrika om klimatutsläppen fortsätter som i dag.
I slutet av tjugohundratalet kan det enligt forskarnas modeller bli vad de kallar ultraextrema värmeböljor sommartid, med temperaturer över 56 grader i flera veckor i sträck.
– Temperaturer på 60 grader kan inte uteslutas. Men även om man tar ett optimistiskt scenario så kommer det vara områden i regionen med värmeböljor kring 55 grader. Då ska man inte vara ute. Kroppen avdunstar så fort att man snabbt drabbas av uttorkning. Det är extremt farligt, säger klimatforskaren Jos Lelieveld på Max Planck-institutet i Mainz som lett forskningen.
Halv miljard i riskzonen
Mot seklets slut riskerar över en halv miljard människor i regionen att årligen utsättas för outhärdlig extremvärme.
– Städerna fungerar som ”värme-öar” så det blir ännu värre där. Temperaturer på långt över 50 kommer att bli det nya normala. Och det är temperaturer som vare sig människor eller djur kan överleva i.
Men även om utsläppen bromsas och de stora utsläppsländerna lyckas komma ner till noll vid seklets mitt så kommer uppvärmningen ändå att fortsätta i regionen, enligt forskarna.
– De värsta värmeböljorna i dag kommer att vara normala i framtiden, och vi kommer trots bromsade utsläpp att få se värmeextremer som vi inte sett tidigare, säger Jos Lelieveld.
Kan tvinga fram massflykt
Utan ekonomisk utveckling, social trygghet och tillgång på vatten så kan framtidens heta somrar tvinga många människor i Mellanöstern och Nordafrika på flykt norrut.
– Om man har råd med luftkonditionering kan man stanna. Men om man inte har det tror jag att människor kommer att börja migrera. Jag tror inte att de kommer att åka till tropiska Afrika, utan mot Europa. Så det handlar inte bara om att avvärja en mänsklig katastrof, utan Europa har även ett egenintresse i att se till att det här inte händer, säger Jos Lelieveld.
Hela studien kan du läsa här.
Är det för sent för klimatet redan trots alla nya löften? Kurvorna som avgör planetens och vår framtid går åt fel håll. Under tre måndagar framöver gör Aktuellt en satsning om det skenande klimatet där vi skildrar extremvärme i Mellanöstern, ett döende Amazonas och de smältande inlandsisarna.