Fjolåret var inte bara året då covid-19 lamslog världen, det var också ett år kantat av skogsbränder, torka, översvämningar och smältande glaciärer, enligt en rapport från WMO som släpptes på måndagen och utgör allt annat än rolig läsning.
Rapporten visar att den globala medeltemperaturen under 2020 var omkring 1,2 grader högre än under den förindustriella perioden (1850-1900). Det gör det till ett av de tre varmaste år som uppmätts, tillsammans med 2016 och 2019, skriver Reuters.
Enligt en talesperson för WMO har det på grund av den statistiska felmarginalen inte gått avgöra vilket år som varit allra varmast. Perioden 2011-2020 var i sin tur den varmaste tioårsperioden som hittills har uppmätts.
FN-chefen: Måste agera nu
Slutsatserna fick FN:s generalsekreterare António Guterres att på presskonferensen säga att världen står ”på randen till avgrunden”, att detta är året för handling och att de kommande tio åren måste vara ”transformationens decennium”.
– Vetenskapen är tydlig, för att begränsa den globala temperaturökningen till 1,5 grader måste vi minska de globala utsläppen med 45 procent fram till 2030, från 2010-talets nivåer, sa Guterres också i en kommentar till rapporten.