Sumiteru Taniguchi, som då var 16 år, var ute på cykeln för att dela ut post när atombomen föll över Nagasaki. Foto: Internationella Röda korset

Forskare: ”Strålningen har ett direkt samband med hjärt- och kärlsjukdomar”

Uppdaterad
Publicerad

70 år efter att atombomberna föll över Hiroshima och Nagasaki i Japan kan en ny dödlig sjukdom kopplas till katastrofen. Forskarna har funnit att direkt samband mellan strålning och hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och kärlkramp.

I dag, den 6 augusti, är det 70 år sedan atombomben över Hiroshima detonerade, på order av USA:s president Harry S. Truman. Tre dagar senare över Nagasaki.

Mellan 90.000 och 166.000 respektive 60.000 till 80.000 människor beräknas ha omkommit i Hiroshima och Nagasaki under de efterföljande två till fyra månaderna som en direkt följd av bomberna. Hälften av dödsfallen i vardera stad skedde det första dygnet.

70 år sedan atombomberna över Hiroshima och Nagasaki

Initialt trodde experterna att effekterna av strålningen skulle avta efter tio till 20 år, men de överlevande har i högre grad än genomsnittet drabbats av cancer och än i dag behandlas tusentals för olika former av cancer som leukemi och lungcancer. 

Strålningen kopplas till hjärtinfarkt

Det forskarna nu också kan visa är ett tydligt samband mellan strålningen och hjärt- och kärlsjukdomar.

– Fram till nu trodde man att det inte fanns något samband, men våra studier visar en tydlig koppling mellan mängden strålning och sjukdomar relaterade till blodkärlen som hjärtinfarkt och kärlkramp, säger Masao Tomonaga, doktor vid japanska Röda korsets atombomssjukhus i Nagasaki.

Ett liv i smärta och rädsla

Fortfarande lever omkring 200.000 personer som utsattes för strålningen i de två städerna. En av dem är Sumiteru Taniguchi som då var 16 år och var ute på cykeln för att dela ut post när atombomen föll över Nagasaki.

– Jag kände hur marken började skaka och jag kastades omkull på cykeln, berättar han.

Han trodde att han skulle dö där och då, men när det slutat skaka tittade han på sin kropp och upptäckte att hans skjorta var borta och att han var bränd över ryggen och armarna.

– Jag var täckt av ett svart slem och min cykel var vriden som nån slags godisbit.

Ständig oro att insjukna

Sumiteru Taniguchi tillbringade tre år och sju månader på sjukhus och svävade ofta mellan liv och död. Hela hans liv är kantat av smärta och rädsla för att hans barn skulle drabbas av ärtfliga strålningseffekter.

– Alla överlevande lever med en ständig oro att insjukna, men det psykiska lidandet är, om möjligt, ännu större, säger doktor Tomanaga.

Under förra året behandlades fortfarande över 10.000 personer vid de två atombombssjukhusen i Hiroshima och Nagasaki.

Över fem miljoner patienter

Nästan två tredjedelar av de överlevande som dog förra året hade diagnostiserats med cancer; lungcancer 20 procent, magcancer 18 procent, levercancer 14 procent, leukemi åtta procent, tarmcancer sju procent och malignt lymfom sex procent, enligt sjukhusens egen statisitk.

Sjukhusen har tillsammans hanterat mer än 2,5 miljoner öppenvårdsbesök och 2,6 miljoner inneliggande patienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

70 år sedan atombomberna över Hiroshima och Nagasaki

Mer i ämnet