Forskare: ”Tik Tok, en propagandakanal för Kreml”

Uppdaterad
Publicerad

Utländskt innehåll censureras bort, enligt en granskning av innehållet på Tik Tok – den sista stora icke-ryska sociala medieplattformen som är kvar online i Ryssland.

Tik Tok meddelade i början av mars att man stoppar uppladdning av nytt innehåll och livestreaming från Ryssland. För att inte bryta mot de ryska censurlagarna som hårt reglerar vad som får sägas om kriget.

En granskning av ideella organisationen Tracking Exposed, som analyserar hur sociala mediers algoritmer fungerar, visar att Tik Tok självcensurerar sig mycket hårdare än så i Ryssland: i princip allt utländskt innehåll har tagits bort för ryska användare av appen.

– Restriktionerna är införda på applikationsnivå, vilket betyder att det krävt ingrepp från Tik Tok själva, säger Marc Faddoul, medgrundare till Tracking Exposed.

Enligt deras analys har pro-rysk propaganda lyckats ta sig igenom uppladdningsförbudet i Ryssland.

– Tik Tok håller på att bli en propagandakanal för Kreml. Ryssland verkar gå mot den kinesiska modellen av internet-censur, menar Marc Faddoul.

Tik Tok ägs av kinesiska Bytedance. Från Kina rapporterar nyhetsbyrån Reuters att inlägg som är kritiska mot Putin tagits bort av sociala medier såsom Bytedance-ägda Douyin, som är Tik Toks motsvarighet där.

Tik Toks kommunikationschef i Norden, Prisa Khosravi, vill inte kommentera Tracking Exposeds granskning, men säger till SVT i allmänna ordalag att ”vår högsta prioritet är våra anställdas och användares säkerhet”.

Efter att en rysk domstol nyligen klassade Meta, som driver Facebook och Instagram, som en ”extremistorganisation”, är de inte bara otillgängliga för ryssar. Anställda på bolaget kan råka illa ut bara för att jobba där.

Att Youtube fortfarande är tillåtet kan bero på att de är så stora i Ryssland att censuren då blir uppenbar för många fler. Men det spekuleras i att det bara är en tidsfråga innan även Google med Youtube stängs av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.