Hör reaktionerna på att Instagram blockeras i Ryssland. Foto: TT/AFP

Instagram har stängts ner i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen stängde ryska myndigheter ner sociala medier-plattformen Instagram inom landet, uppger Reuters. Anledningen är att man vill kunna ”garantera medborgarnas psykiska hälsa” och skydda sitt folk mot ”trakasserier och kränkningar online.”

Roskomnadzor, som är Rysslands myndighet för tillsyn och övervakning av kommunikation, informationsteknologi och massmedier, meddelade i fredags att Instagram skulle stängas ner natten till måndagen.

Under måndagen bekräftar flera medier, däribland The Wall Street Journal och The Verge, att Instagram har stängts ned i landet.

Kriget i Ukraina

Nedstängningen sker i spåren av att Ryssland krävt att bolaget Meta, som äger Facebook och Instagram, ska förbjuda och radera inlägg som uttrycker hat eller hot om våld mot den ryska regeringen eller militären, något förtaget inte har gjort.

”En extremistorganisation”

Ryska myndigheter har kallat techjätten för en ”extremistorganisation” och i ett uttalande skriver man att Metas besked är ett brott mot internationell rätt.

”Vi måste kunna garantera medborgarnas psykiska hälsa, särskilt barnens och ungdomarnas, och skydda dem från trakasserier och kränkningar online” skrev myndigheterna.

I mejlet uppmanade Roskomnadzor landets Instagram-användare att ta bort sina bilder och videos innan plattformen stängdes ner, och tipsade dem om att i stället använda Rysslands egna ”konkurrerande plattformar”.

”Påverkar 80 miljoner användare”

Meta har tidigare sagt att nedstängningen av Instagram kommer att påverka runt 80 miljoner användare i Ryssland. För ett par veckor sedan förbjöds även Facebook i landet.

Adam Mosseri, chef för Instagram, har i en video sagt att nedstängningen av Instagram kommer att få stora konsekvenser för många människor.

”Situationen är skrämmande, och vi gör allt vi kan för att folk ska känna sig trygga” säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet