– Det finns ingen konsensus idag om att skicka marktrupper (...) Men i praktiken bör ingenting uteslutas, sa Frankrikes president Emmanuel Macron den 26:e februari på en stödkonferens för Ukraina.
Uttalandet verkar ha överraskat flera av ledarna i väst, vars hållning hela tiden varit ”No boots on the ground”, det vill säga inga utländska stridande soldater i Ukraina.
Men Macron fortsätter att upprepa sin ståndpunkt – senast i helgen till tidningen ”Le Parisien”.
– Kanske någon gång – inte för att jag vill det, jag kommer inte ta initiativet – kommer det att bli nödvändigt att ha operationer på marken, vilka de än må vara, för att motverka de ryska styrkorna.
Strategisk tvetydighet
Uttalandena är en del av Frankrikes strategiska tvetydighet. Det handlar om att visa upp vilka kort man har på hand, för att verka avskräckande mot sin motpart – i det här fallet Ryssland. Ändå har de fått många att undra om Frankrike är på väg att skicka styrkor till Ukraina. Enligt bedömare är scenariot inte så osannolikt som det verkar.
– Det kommer att ske en ökning av franska styrkor i Ukraina, men enbart av logistisk karaktär, och det är viktigt att poängtera skillnaden, säger Thibault Fouillet, tidigare officer och forskare i militär strategi.
Har redan militärer på plats
Redan idag har Frankrike militär personal på plats i Ukraina: bland annat underrättelseagenter och militärpolis som utreder misstänkta krigsbrott. Just nu diskuteras även om utbildningen av ukrainska soldater, som idag sker i Frankrike, ska flyttas till Ukraina.
– Den ryska propagandan använder tvetydigheten i vad militär närvaro skulle kunna innebära. För oss handlar det bara om logistisk hjälp – men det kan tolkas som att: ”ni är på plats – ni deltar i kriget”, säger Thibault Fouillet.
Samtidigt har den franske presidenten makt att själv bestämma när och hur franska styrkor ska skickas till Ukraina.