Än så länge har inget publicerats om genombrottet på laboratoriet, som drivs av USA:s energidepartement. Bloomberg hänvisar till en anonym källa som inte vill framträda med namn före offentliggörandet av forskningsframstegen.
Enligt Bloomberg har forskare på Lawrence Livermore National Laboratory använt laser för att bombardera väteisotoper i het plasma. Isotoperna har därmed omvandlats till helium och i processen utsöndrades neutroner, vilket gav en koldioxidfri energiproduktion.
Kan bli fossilfritt komplement
Årtionden av forskning har föregått genombrottet, som även om det bekräftas officiellt kommer att ta lång tid att utveckla till en kommersiellt gångbar teknik.
Enligt Bloombergs källa ska det vid försöket ha alstrats 2,5 megajoule, motsvarande 0,69 kilowattimmar. För att genomföra försöket användes samtidigt 2,1 megajoule, enligt tidningen Financial Times, som tidigare har rapporterat om försöken.
Fusionsenergikraftverk kan i framtiden bli ett fossilfritt komplement inom energiproduktion. De skulle kunna drivas med betydligt mindre risker och inte alls medföra samma problematik kring strålning från avfallet som dagens kärnkraftverk har.
Ett ”stort vetenskapligt genombrott” vid Lawrence Livermore kommer att tillkännages på tisdag, rapporterar CNN.