Det var i september 2020 som statyn av den franska kejsaren Napoleon Bonaparte i Rouen i norra Frankrike demonterades och plockades ned för restaurering. Statyn har stått på samma plats utanför stadshuset sedan 1865.
Nicolas Mayer-Rossignol som är stadens borgmästare tyckte att en alldeles för stor del av gator, torg och statyer representerades av manliga namn. Då passade han på att lansera sin idé. En ny staty av den berömda advokaten, författaren och feministiska aktivisten Gisèle Halimi som dog 2020 skulle ta kejsarens plats.
Engagerade sig i abortfrågan
Gisèle Halimi engagerade sig i flera kvinnorättsfrågor från 1950-talet och framåt. I rollen som försvarsadvokat företrädde hon bland annat en 17-åring som utfört en abort efter att ha blivit våldtagen – ett fall som fick stor uppmärksamhet i landet.
Flickan friades och rättegången banade väg för avkriminaliseringen av abort som kom först 1975.
Debatten rasar
Statyplanerna är ett försök att radera Frankrikes historia, tycker vissa. Ett bra sätt att ge kvinnor mer utrymme i det offentliga rummet, tycker andra.
”Jag förstår inte varför de mest synliga och mest symboliskaplatserna ska vara reserverade för män”, svarade borgmästaren en användare på Twitter när frågan hade fått nationell spridning.
Debatten har rasat i ett år, och nu påbörjas ett arbete för att samla in invånarnas åsikter i frågan. Borgmästaren Nicolas Mayer-Rossignol menar att det är folket som i slutändan ska få bestämma statyns öde.