Inuti cockpit på överljudsflygplan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i cockpit under testflygningen i en T-38. Foto: Reuters

Framtidens överljudsplan testas: ”Rik publik”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan kunde företaget bakom överljudsplanen Boom Supersonic genomföra sin andra godkända testflygning. Frågan är bara när och vem som kan tänka sig att vilja åka med.

– Bränslet är fem gånger så dyrt och man säger att man ska erbjuda i business class-pris, det går inte ihop, säger flyganalytiker Jan Ohlsson.

Från New York till London på tre och en halv timme är målet för det första kommersiella överljudsplanet sedan Concorde.

Man tänker sig att de framtida flygplanen ska kunna transportera runt 65 personer åt gången. Under testen har planen kommit upp till 446 km/h. Så än så länge en bit ifrån ljudets hastighet som ligger på 1 224 km/h.

Företaget har redan på förhand utlovat att det bara kommer att gå på hållbart flygbränsle:

– Det kommer att reta så många för att vi behöver det här miljövänliga bränslet, det produceras inte i någon större volym. Då är det bättre att vi tar det vi har till en flygmaskin som kan transportera 800 personer, säger Ohlsson.

Se testflygningen i en T-38 som används i utvecklingen av överljudsplanet i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.