Ryska judar som SVT har talat med beskriver mobbens stormning av flygplatsen i Dagestan i jakt på judar som en pogrom, alltså en våldsam förföljelse av judar. Ryssland har de senaste 100 åren förskonats från större anti-semitiska aktioner och judar har upplevt en stor akademisk och arbetslivsmässig frihet efter Sovjetunionens kollaps.
”Putin är ingen antisemit”
Ingen SVT pratar med har något negativt att säga om president Putin när det gäller hans syn på religiösa minoriteter.
– Man kan tycka mycket om Putin, men han är ingen antisemit, säger en kvinna i Moskva på telefon.
Ryska politiker och religiösa ledare har samstämmigt fördömt attackerna. Jurij Kanner som leder organisationen Rysslands judiska kongress berättar att deras landsomfattande undersökningar visar att anti-semitiska stämningar har ökat just i delrepubliken Dagestan.
– Religionen har en stark ställning där, det är fattigt och många är lågutbildade, berättar Kanner.
Attacken mot flygplatsen organiserades på sociala medier
Ivar Dale vid norska Helsingforskommittén har arbetat med Ryssland i decennier och följer noga utvecklingen i den södra delen av landet. Dale berättar att konton på sociala medieplattformen Telegram organiserade attacken mot flygplatsen och mobbens jakt efter judar bland passagerare. Den ryska säkerhetstjänsten FSB följde kontona och visste vad som var på gång, trots det förhindrade de inte attacken vilket Dale finner förvånande.
– Det här visar att president Putin inte har så full kontroll som han påstår, säger Dale.
Fredlig samexistens mellan judar och muslimer
Judar har levt i bergiga Kaukasus långt före det att islam blev den dominerande religionen och det har funnits en fredlig samexistens mellan judar och andra folkgrupper. I Naltjik, huvudstad i Kabardinien-Balkarien, finns bland annat en judisk skola, barnorkester och en tidning. Under helgen utsattes ett judisk center som håller på att byggas för en anlagd brand.
– Det finns risk för pogromer mot bergsjudarna i Kaukasus, säger Ivar Dale.