Ledaren för CDU och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: Reuters

Första prognosen klar – CDU blir störst

Uppdaterad
Publicerad

Vallokalerna i Tyskland har precis stängt och nu har den första prognosen inkommit, baserad på vallokalsundersökningar som brukar vara mycket tillförlitliga. Prognosen visar att Kristdemokraterna CDU åter blir största parti med 33,5 procent av rösterna.

Kristdemokraterna CDU får tillsammans med sitt bayerska systerparti CSU 33,5 procent av rösterna, enligt undersökningen, och blir återigen den största partiet i Tyskland med god marginal.

På andra plats kommer Socialdemokraterna SPD, med 21 procent av rösterna.

Val i Tyskland 2017

AFD tar plats i förbundsdagen

Högerpopulistiska Alternativ för Tyskland AFD får 13 procent av rösterna enligt den preliminära vallokalsundersökningen. Om resultatet står sig tar partiet – som bildades 2013 – inte bara plats i förbundsdagen, det blir också det tredje största partiet i Tyskland.

Vänsterpartiet Die Linke får 9 procent av rösterna, enligt vallokalsundersökningarna.

Miljöpartiet De gröna, Grüne (Bündnis 90/Die Grünen), får 9 procent av rösterna.

Liberalerna FDP ökar

Liberalerna FDP (Freie Demokratische Partei) får 10 procent av rösterna och klarar sig alltså – om resultatet står sig – över femprocentsspärren och tar åter en plats i förbundsdagen.

Snart väntas de första resultaten komma in från distrikten och vid 19-tiden kommer de första undersökningarna som är baserade på faktiska röster. Fortsätt följa SVT Nyheters rapportering på vår webbplats eller i appen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Tyskland 2017

Mer i ämnet