Under 2021 blev Filippinerna världens första land att godkänna odling av det så kalllade ”gyllene riset”, och 2022 genomförde de den första stora skörden av den omdiskuterade grödan.
I riset har man tillfört två gener från majs som gör att det kan producera betakaroten som sedan blir A-vitamin i kroppen. Riset ska nu fördelas ut till barn samt gravida och ammande kvinnor som riskerar undernäring.
Fler länder intresserade
Jens Sundström, forskare på SLU, tror att riset kommer sprida sig till andra länder.
– Jag tror att flera länder nu tittar på hur det går i Filippinerna. Jag vet att man är intresserade bland annat i Bangladesh där man också har utbredd A-vitaminbrist, säger han.
Brist på A-vitamin är ett stort problem bland fattig befolkning i Sydostasien och delar av Afrika. Det kan orsaka blindhet och drabbar ofta barn.
Kritik från miljöorganisationer
Forskningen kring det genmodifierade riset startade på 90-talet och har sedan dess varit föremål för debatt. Projektet har fått kritik från miljöorganisationer på grund av problematik kopplad till GMO-tekniken.
Men enligt Jens Sundström finns inga problem med själva produkten.
– Riset är fritt att odla där det behövs, det ökar näringsinnehållet och det finns inga negativa hälsokonsekvenser av att äta det, säger han.
I videon svarar Jens Sundström på frågor om det gyllene riset.