Foto: SVT

Fortfarande spänt i Bagdad

Uppdaterad
Publicerad

Vägspärrar, säkerhetskontroller och murar. Det är vardagen i Bagdad, tio år efter Saddams fall. Motsättningarna mellan shia- och sunnimuslimer har bara ökat, och staden har tvingats bygga murar för att skydda grupperna mot varann.

Aide Bijhoma är shiamuslim, men hittar ingen annanstans att bo än på en soptipp i den helt shiamuslimska Sadr City. Där har hon, hennes man och fyra barn tillbringat de senaste tio åren. Det finns varken el eller vatten och Aide överlever på lite inkomster som hon får från sin lilla affär. Hennes kontakter med de irakiska myndigheterna för att få det bättre har varit förgäves.

– Jag har inte ens pengar att köpa varor att sälja. Först när jag säljer något får jag pengar att köpa nya varor för, säger hon.

Irak tio år efter kriget

Över en miljon människor tvingats fly

Nästan alla här har tvingats lämna sina hus eller lägenheter på grund av våld och hot. Totalt i hela Irak har över en miljon människor tvingats fly. Många av dem bor i områden som är i stort sett etniskt rensade, som Sadr City. Vissa har kommit alldeles nyligen till området. Förra året fick Abed Najedh och hans shiamuslimska familj nog. Sen generationer hade de bott det sunnidominerade Kirkuk, men under de år som gått sen diktaturen föll har hoten mot dem bara eskalerat. Abed skadades i ett bilbombsattentat, riktat direkt mot honom.

– Jag åkte med bilen till marknaden för att handla. När jag kom tillbaka till bilen och vred om nyckel exploderade det. Terrorister hade satt en bomb under bilen. Precis när jag startade small det, berättar han.

Han hade tur som överlevde, men miste sin ena fot.

”Självklart är jag rädd”

Våldet drabbar både shia- och sunnimuslimer. I Bagdad delades nyligen ut flygblad med hotfulla budskap i ett sunnimuslimskt område. Men Abed Najedh vill inte kännas vid att även shiiter använder hot och våld, och att shiamilis tvingar bort sunnimuslimer från deras hem.

– Bland shiiter finns inga terrorister överhuvudtaget. Vi har sunnimuslimer här i stadsdelen och det är ingen som rör dem, säger Abed.

Abed och hans familj planerar att stanna i Sadr City bland sina trosfränder, men inte heller här i Bagdad känner han sig trygg. Han vill helst inte åka bil, eftersom det väcker dåliga minnen, och han vill helst stanna i sin egen stadsdel.

– Självklart är jag rädd. Speciellt i bilköer, då blir jag rädd, efter det jag varit med om.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Irak tio år efter kriget

Mer i ämnet