Till vänster: Kubansk kvinna håller ett barn, natt. Till höger: Mörk gata med svag belysning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har varit utan ström i tre nätter, maten ruttnar”. Se och hör invånare i Havanna berätta om hur de drabbats av strömavbrotten på Kuba. Foto: AP

Fortsatt strömavbrott på Kuba – orkanen Oscar drar in

Publicerad

På söndagen slogs elnätet på Kuba ut igen – för fjärde gången sedan i fredags.

Desperationen växer nu bland invånarna som varit utan ström i flera dagar. Samtidigt drar orkanen Oscar in över ön.

Miljoner människor blev utan ström när Kubas elnät stängdes ned på fredagen efter att ett av öns största kraftverk gått sönder. Sedan dess har elnätet kollapsat ytterligare tre gånger. På söndagen fick en mindre andel strömmen tillbaka, innan elnätet på nytt stängdes ned.

Oron växer nu på Kuba där många av landets omkring elva miljoner invånare har varit utan ström i flera dagar.

Situationen riskerar att förvärras ytterligare av orkanen Oscar som drar in över ön. Ovädret har nått land med hårda vindar och regn över östra Kuba, vilket kan försvåra arbetet med att få tillbaka strömmen.

Bristen på el, mat och vatten har fått invånare i delar av huvudstaden Havanna att gå ut på gatorna i protest. I stadsdelen Santo Suárez slog människor på kastruller och stekpannor för att visa sitt missnöje.

– Vi har inte haft el på tre nätter och vår mat börjar ruttna. Fyra dagar utan el, det är orätt mot barnen, säger trebarnsmamman Mary Karla, till AP.

I San Miguel de Padron, i utkanten av huvudstaden, blockerades vägar med sophögar innan protesterna skingrades av säkerhetsstyrkor.

”Spöklikt”

Enligt SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler vittnar invånare i Havanna om ett spöklikt samhälle. Människor vet inte vad som ska hända och många undrar var myndigheterna är, säger han.

– Det här påverkar allt vad det gäller vardagslivet på Kuba. Det styrande kommunistpartiet har sagt att all offentlig verksamhet, förutom det absolut mest nödvändiga, ligger nere till och med onsdag – ingen skolgång, ingen lokaltrafik.

Myndigheterna har uppgett att man hoppas kunna åtgärda problemen i början av veckan, men det är oklart hur arbetet påverkas av ovädret.

På söndagen talade Kubas president Miguel Diaz-Canel, klädd i militäruniform, i nationell tv och varnade befolkningen för att ställa till oroligheter.

– Vi kommer inte att tillåta någon vandalism och än mindre att någon stör lugnet i vårt land, sade Diaz-Canel.

Långvariga problem

Energikrisen på Kuba är inte ny. Öns begränsade infrastruktur har inte fått det underhåll som behövts på flera år och de återkommande strömavbrotten kan dateras tillbaka till 1990-talet, enligt CNN.

Därtill sägs minskade oljeleveranser från bland annat Venezuela ha bidragit till situationen.

Kommunistregimen på Kuba hävdar också att sanktioner från USA gör det svårare att få tag på bränsle och reservdelar till sina oljedrivna kraftverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.