En person i Havanna, Kuba, som håller en ficklampa i en mörk miljö, med fokus på ljusstrålen som kommer från lampan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stora delar av Kuba är strömlöst men i Havanna spelar födelsedagsbandet som planerat. Foto: Reuters

Massivt strömavbrott på Kuba – 10 miljoner utan el

Uppdaterad
Publicerad

Kubas elnät stängdes ned på fredagen efter att ett av öns största kraftverk gått sönder, enligt landets energidepartement.

Till följd är omkring 10 miljoner människor utan el, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Redan under torsdagen ska miljoner av kubaner ha drabbats när stora delar av elnätet slutade fungera, enligt Reuters.

Enligt ett uttalande från energidepartementet är sju av landets åtta anläggningar som förser ön med el antingen trasiga eller genomgår underhåll. Samtidigt ska 54 anläggningar som distribuerar el vara ur drift på grund av bränslebrist.

I ett tv-sänt tal ska Kubas premiärminister Manuel Marrero Cruz sagt att stora delar av landets produktion nu stoppats för att undvika ett landsomfattande strömavbrott, rapporterar CNN.

”Vi har paralyserat den ekonomiska aktiviteten för att generera ström till befolkningen”, sa han.

Regeringen skyller krisen på USA:s handelsembargo som gör det svårt att importera bränsle och reservdelar till de gamla kraftverken. Foto: YAMIL LAGE

Skolor har stängts ner

Till följd av det omfattande strömavbrottet tvingades den kubanska regeringen på fredagen till flera åtgärder för att spara ström.

Statsanställda skickades hem och skolor och icke-nödvändiga industrier stängdes i ett försök att minska förbrukningen. Även Fritids- och kulturaktiviteter, däribland nattklubbar, stängdes.

Men efter att det stora kraftverket, Antonio Guiteras, havererat på fredagen kopplades det nationella elnätet bort.

Kubas energiminister Vicente de la O Levy skrev på X att arbetet med att starta upp elnätet igen pågår för fullt, men att det måste göras säkert för att inte riskera nya avbrott.

Enligt premiärminister Marrero Cruz ska båttransporter under de kommande dagarna leverera bränsle för att förbättra situationen.

Kubaner är vana vid längre strömavbrott och många gånger kan de vara i upp till 18 timmar per dag. De värst drabbade områdena brukar vara utanför huvudstaden Havanna. Foto: ANTONIO LEVI

Ansträngt elnät

Den kubanska energikrisen är inget nytt problem, rapporterar CNN. Den begränsade infrastrukturen på ön har inte fått det underhåll som behövts på flera år och de återkommande strömavbrotten kan dateras tillbaka till 1990-talet.

Situationen ska ha förvärrats 2022 när ett bränslemagasin i Matanzas, beläget på öns västra del, började brinna och 40 procent av landets viktiga bränsleförråd förstördes.

Vicente de la O Levy har sedan i början av året även varnat för att förhållandena vid det termoelektriska anläggningarna utgör en utmaning för landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.