• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Jonas Ekströmer / TT

Förundersökning inledd efter Scanias bussaffär

Uppdaterad
Publicerad

Riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning om misstänkt mutbrott i samband med Scanias kontroversiella bussaffär med Indiens transportminister Nitin Gadkari. Flera förhör har bland annat hållits med Scanias högsta ledning.

– Ingen är delgiven misstanke och jag vill inte gå in på om någon är misstänkt, säger åklagare Johan Lindmark.

Det var i mitten av mars som SVT Nyheter och Uppdrag granskning tillsammans med tyska public service-kanalen ZDF och indiska Confluence Media publicerade detaljer kring en omfattande mutkorruption i samband med Scanias buss- och lastbilsaffärer i Indien.

SVT kunde även avslöja att Scania i november 2016 levererade en exklusiv, specialdesignad buss till ett bolag med kopplingar till Indiens inflytelserike transportminister, Nitin Gadkaris familj. Bussen var avsedd för hans dotters bröllop några veckor senare. Scanias vd Henrik Henriksson, som i början av maj i år ersattes som Scania-vd av Christian Levin, har bekräftat affären i en intervju med SVT.

Enligt Scanias internrevision innebar Scaniabussen en ekonomisk förmån för ministern.

Höga chefer kände till affären

I maj avslöjade SVT Nyheter att flera höga chefer inom Scaniakoncernen känt till den känsliga bussaffären med Indiens transportminister under 2015 och 2016. Under samma period satt både Henrik Henriksson och Christian Levin i styrelsen för Scanias indiska bolag.

Enligt Johan Lindmark handlar misstanken om det som internationellt kallas ”foreign bribery”, det vill säga när ett företag i ett land mutar politiker eller tjänstemän i ett annat land. Åklagarmyndigheten har varit i kontakt med Indien men än så länge har inga formella krav på internationell rättshjälp ställts.

– Vi har haft kontakt med Scania och de har lämnat över den information och det material vi efterfrågat, säger Johan Lindmark.

Kommenterar inte

SVT Nyheter har sökt Scanias nuvarande vd Christian Levin och den tidigare Henrik Henriksson för en kommentar om mutmisstankarna kring Scanias affärer och hur mycket Levin och Henriksson kände till om de misstänkta mutaffärerna under åren 2015 och 2016. Under den perioden satt de båda i styrelsen för Scanias indiska dotterbolag. Men enligt Scania kommer de inte kommentera uppgifterna om förundersökning idag.

Enligt Scanias presschef Karin Hallstan arbetar dock Scania nära åklagaren.

-Vi samarbetar fullt med dem, vi har delgett dem information från våra egna utredningar och annan information de bett om.

Hur kommer det sig att era internutredare rekommenderade att Scania skulle anmäla mutmisstankarna till berörda myndigheter och polis och det inte skedde?

-Vi använde lokala rådgivare i Indien, internationellt och i Sverige. Det var etablerade juridiska rådgivare. Den sammantagna bilden de gav var att även om bevisen borde räcka för egen del – att efterlevnaden av vårt eget regelverk inte hade skett och vi då vidtog kraftiga åtgärder – så skulle inte bevisningen hålla för åtal. Nu har man gjort en annan bedömning, säger Karin Hallstan.

I tidigare intervjuer har Nitin Gadkari sagt att han vare sig tagit emot någon muta eller någon buss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.