SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi i videon: ”Netanyahu har fått en vana att göra först och fråga sen”. Foto: SVT

Fouad Youcefi: Stora frågetecken kring USA:s inställning till Israels krigföring

Publicerad

En ny era med ett USA utan makt? De allt tydligare sprickorna mellan Washingtons önskemål och Tel Avivs agerande väcker frågor om de allierade ländernas relation – och om vad Joe Biden ska göra nu.

Bidenadministrationen har signalerat mycket skilda budskap sedan Israels planer på en markoffensiv in i södra Libanon blev kända.

Först tycktes presidenten upprörd. När en journalist frågade om han känner till Israels planer och om han är bekväm med dem så svarade Joe Biden:

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

– Jag känner till mer än du tror om det, och jag är bekväm med att de slutar. Det måste till en vapenvila, nu.

Någon timme senare försökte Vita husets pressekreterare Karine-Jean Pierre tona ned Bidens uttalande. Hon sa att ”det strategiska målet” med Israels markoffensiv i Libanon är att ”se till att Hizbollah inte kan bibehålla kapaciteten att attackera israeliska städer från platser precis intill gränsen”.

Står bakom markangreppet

Och natten mot tisdag var budskapet justerat igen. I ett uttalande sa försvarsminister Lloyd Austin att han och hans israeliska motsvarighet, Yoav Gallant, var ”eniga om nödvändigheten av att förstöra infrastruktur längs gränsen för att säkerställa att libanesiska Hizbollah inte kan genomföra attacker likt de den 7 oktober”.

Bara timmar innan markangreppen i Libanon inleddes deklarerade Pentagon också att man skickar ytterligare omkring 3 000 soldater och flera stridsflyg till Mellanöstern för att stärka säkerheten för den egna militären och Israel. USA kommer efter förstärkningen ha omkring 43 000 soldater i regionen.

I videon: Hör SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi om USA:s förändrade roll i Mellanöstern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet