Ranschägaren Jim Chilton och SVT:s korrespondent Fouad Youcefi

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ranchägaren Jim Chilton visar var både migranter och mexikanska kartellmedlemmar tar sig över gränsen in i USA på hans mark. Se när Fouad Youcefi träffar honom i öknen i Arizona – patrullerandes längs gränsen. Foto: Sara Cosar/SVT

Fouads USA: Jim jagar migranter på sin ranch – ”Donald Trumps mur räddar liv”

Publicerad

Han vill att Donald Trumps mur ska byggas färdigt – men att fler migranter ska få komma in i USA. SVT:s korrespondent Fouad Youcefi har träffat ranchägaren Jim Chilton i Arizona – som varje dag ger sig ut på sina ägor i jakt på migranter.

Jim Chilton var länge demokrat, säger han, men bytte till Republikanerna när Demokraterna enligt honom övergav sunt förnuft och blev alltmer vänsterinriktat.

Med en areal på över 200 kvadratkilometer är Jim Chiltons ranch vidsträckt och nästan lika stor som hela Stockholms stad, eller Kumla kommun. Nio kilometer av ranchen gränsar mot Mexiko. På vissa platser finns muren som Donald Trump byggde. På andra lägre bilbarriärer.

USA-val 2024

Jim: Vi måste stänga gränsen

Flera gånger har Jim Chilton funnit kvarlevor efter människor på hans ranch.

– Jag tycker att vi måste stänga gränsen, och stoppa människor från att dö, säger han.

Migrationsfrågan är en av de absolut viktigaste valfrågorna bland väljarna i USA, och särskilt i vågmästardelstaten Arizona. Opinionsläget i delstaten är mycket jämnt mellan Donald Trump och Kamala Harris, och väljarna har generellt mer förtroende för Trump i migrationsfrågor.

Jim Chilton röstar på Trump, vill att muren byggs färdigt – och att fler migranter kommer till USA legalt. Hör hur han resonerar och se hur människor flyr över hans ranch i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet