Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka var Prigozjins motiv till att vända sig mot Putin? Och vilka effekter får de senaste händelserna på kriget i Ukraina? SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg reder ut frågetecknen. Foto: Sara Cosar/Reuters

Frågetecknen efter Wagnergruppens väpnade uppror

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tid av hätska uttalanden på sociala medier beordrade Jevgenij Prigozjin sina Wagnerstyrkor att gå in i Ryssland. Efter att ha intagit tre städer på mindre än ett dygn backade han sedan efter samtal med Belarus.

– Wagnerbossen har överträffat sig själv, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Först var Jevgenij Prigozjin nära allierad med Rysslands president och benämndes som ”Putins kock”. Därefter var han en viktig militärledare som vädjade om mer ammunition till kriget i Ukraina.

Dra sig tillbaka

Sedan fylldes hans sociala medier-konton med utskällningar riktade mot den ryska militärledningen, följda av obekräftade anklagelser om attacker mot hans Wagnertrupper och hot om hämnd. Slutligen beordrade Prigozjin en marsch mot Moskva, intog tre städer och flera militärförläggningar – för att sedan dra sig tillbaka, enligt uppgift efter förhandlingar med Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko.

Väpnat uppror i Ryssland

Jevgenij Prigozjins relation till den ryska regimen är svängig och komplex. Men vilka var hans motiv till att vända sig mot Putin på det här sättet? Och vilka effekter får de senaste händelserna på kriget i Ukraina?

Hör SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg reda ut frågetecknen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Väpnat uppror i Ryssland

Mer i ämnet