Uppmärksamheten kring sexualbrott med utländska misstänkta gärningsmän ses som en förklaring till att partiet AFD får ökat stöd i väljarundersökningar. Foto: TT

Sexualbrott av utlänningar präglar tyska valspurten

Uppdaterad
Publicerad

En rapport om sexualbrott begångna av utlänningar har blivit en känslig fråga i slutspurten av valrörelsen i Tyskland. I delstaten Bayern har övergrepp och våldtäkter ökat kraftigt, och utlänningar och asylsökande finns i flera fall bland de misstänkta gärningsmännen.

Inrikesministern Joachim Hermann i Bayern tidigarela presentationen av första halvårets brottsstatistik för att inte kunna anklagas för att försöka mörklägga något före valet. Statistiken väcker debatt varför det ökade antalet sexuella övergrepp mot kvinnor inte uppmärksammats mer av polis, myndigheter och de stora politiska partierna. Nu är det framför allt flyktingmotståndarna i partiet Alternativ för Tyskland AFD som gjort övergreppen mot kvinnor till valfråga.

Gruppvåldtäkt på 16-åring

Flera enskilda fall har uppmärksammats i tyska medier. Förra fredagen våldtogs en 16-årig flicka i Bayern av flera män, de misstänka är från Afghanistan. I staden Rosenheim våldtogs en kvinna när hon var ute för att jogga i en park, den misstänkte är en man från Nigeria som fått avslag på sin asylansökan.

Kraftig ökning

Inrikesministeriet i Bayen säger att antalet anmälda sexuella övergrepp och våldtäkter under första halvåret 2017 ökade med nästan 50% jämföt med första halvåret 2016, från drygt 400 till 685. Bland de misstänka gärningsmännen är en ”oproportionerlig andel” utlänningar, alltså många är utlänningar. Till skillnad från svensk statistik så anges nationalitet i flera av de tyska delstaternas brottsstatistik.

I Bayern begicks 18 procent av de sexuella övergreppen av utlänningar, men i de flesta fall var tyska medborgare misstänkta gärningsmän.

Har gynnat AFD

Uppmärksamheten kring sexualbrott med utländska misstänkta gärningsmän ses som en förklaring till att partiet Alternativ för Tyskland AFD får ökat stöd i väljarundersökningar. Efter nyårsnatten i Köln 2015 då polisledningen till att börja med inte rapporterade om alla misstänkta övergrepp så finns en misstro hos många tyskar om polis och medier berättar hela sanningen om dessa frågor.

Inte vågat tala klarspråk

I en artikel i tidningen Der Spiegel menar två kvinnliga debattörer att partier som vanligen försvarar kvinnors rättigheter har svikit i dessa frågor. De menar att Kristdemokrater, Socialdemokrater, Gröna och Vänstern för ofta undvikit klarspråk och stöd för utsatta kvinnor. De menar att bland de många asylsökande som kom hösten 2015 fanns en stor grupp unga och ogifta män, och de är i alla samhällen en riskgrupp när det gäller att begå sexuella övergrepp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.