Jakob Hedenskog / Moskva

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det kvarstår många frågetecken att räta ut efter fredagens terrordåd i Moskva som krävde över 130 liv. Foto: SVT samt MAXIM SHIPENKOV/EPA/TT

Frågorna efter terrordådet: ”Sprider rökridåer”

Uppdaterad
Publicerad

Efter terrordådet i Moskva i fredags finns det fortfarande många obesvarade frågor. SVT frågade Rysslandsexperten Jakob Hedenskog och överstelöjtnant Joakim Paasikivi om några av dem.

Det dröjde över en hel timme efter första larmet innan rysk polis var på plats, varför tog det så lång tid?

– Jag tror att det har att göra med tröghet i det ryska systemet. I det här fallet kanske det handlade om att man inväntade order från högsta polisledningen, säkerhetstjänsten eller president Putin, säger Jakob Hedenskog, Utrikespolitiska institutet.

Terrorattack i Moskva

Joakim Paasikivi är inne på samma spår.

– När handlingsförlamning inträder i ledningen för en sådan här insats och i synnerhet i en toppstyrd organisation – då händer ingenting.

Varför avfärdades USA:s varning?

Redan den 7 mars varnade USA för risken för ett nära förestående terrordåd i Moskva. Något som viftades bort som ”svartmålning” av Kreml.

– Att Putin använde det som propaganda mot väst bet honom lite grann i svansen, men det har man då använt som ytterligare ett argument för att säga ”titta nu, CIA visste att det skulle hända, det här är iscensatt av väst”, säger Paasikivi.

Varför vill Ryssland skylla dådet på Ukraina?

– Putin och den ryska ledningen vill använda terrordådet för att skylla på Ukraina och framställa dem som en stat som gynnar terrorism. Man försöker påverka västs stöd för Ukraina, säger Jakob Hedenskog.

Det kan också handla om att Ryssland inte vill kännas vid ett misslyckande, enligt Paasikivi.

– Då försöker man från rysk sida få det till att allt är Ukrainas och i förlängningen västs fel, istället för att lyfta det påtagliga hotet från islamistisk terrorism. Man sprider rökridåer för att inte framstå som riktigt så dåliga som man var.

Hur kan detta påverka kriget i Ukraina?

– Möjligtvis kommer terrordådet att ligga som grund för en allmän mobilisering. Det vet vi ännu inte nu, men det är inte otänkbart att detta används som en förevändning, säger Hedenskog.

Paasikivi håller med om att dådet kan stärka Putins möjligheter att genomföra obekväma åtgärder.

– Det spekulerades redan tidigare om att det skulle kunna komma skattehöjningar och mobiliseringar, så det här kan man använda som motiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Moskva

Mer i ämnet