Barn i alla åldrar ligger huller om buller på golvet på samovarmuseet i Tjerepovets. En flicka vilar stilla med huvudet i sin storebrors knä. Barnen är knäpptysta och djupt koncentrerade. Det är männen som sitter längst bak i lokalen också. Tillsammans lyssnar de till Aleksandr Kuklin när han läser en saga om en drake.
Högläsningen på söndagarna för barn och deras pappor är ett av de projekt som Aleksandr Kuklin driver i Tjerepovets för att få stadens pappor att umgås mer med sina barn och bli mer aktiva i sitt faderskap.
Tuffa fabriksarbetare
Utanför bolmar röken tung från stålverkets skorstenar. Metallindustrin och den stora kemiska fabriken i Tjerepovets ger arbete för tiotusentals människor – de flesta män. Samtidigt är det tungt att arbeta tolv timmar vid elden.
– Papporna här är tuffa fabriksarbetare. De är mer inställda på att vara manliga och tjäna pengar än att uppfostra barnen. Det förstod vi direkt när vi startade våra pappaskolor. Men någonstans längst inne vill de bli älskade pappor och umgås mer med sina barn, säger Aleksandr Kuklin.
Han berättar att männen ofta är skeptiska när de kommer till pappaskolan.
– Inte sällan vaktar fruarna, som skickat dem till oss, utanför så att de inte ska smita därifrån. Men under samtalen börjar männen öppna sig och förändras.
Många nya känslor
Pappans frånvaro av roll i barnens liv har historiska rötter, men medvetenheten ökar och pappaskolor finns nu i många städer i Ryssland. I Sankt Petersburg, där det finns hela tio, utvecklar man nu en plattform på nätet, rosotcovstvo.ru, där olika pappaprojekt ska kunna stötta varandra.
Aleksandr bjuder med oss till en lektion på pappaskolan där kvällens ämne är alla de nya känslor som kommer när man får barn.
– För mig är det stor förändring att leva med en tredje person i familjen, en person som helt dikterar villkoren och som det inte går att diskutera med, säger Anton Rusak, som fick en dotter för tre veckor sedan.
När kvällens samtal är slut berättar Aleksandr att han drömmer om att kunna lägga ner verksamheten.
– Jag önskar att barn som växer upp idag inte ska behöva pappaskolor. De ska själva veta hur de ska agera utifrån positiva erfarenheter i barndomens, säger Alexander Kuklin.