I ett pressmeddelande från Vita huset i augusti 2017 meddelas det att ”härmed tillkännager President Donald J Trump utnämningen av Tomas J. Philipson som medlem i rådet för ekonomiska rådgivare”.
Men historien om Tomas J. Philipson, svensken i Vita huset, börjar långt från Washington DC – i Uppsala.
”Jag var med i juniorlandslaget”
– Jag spelade volleyboll hela tiden, jag var med i juniorlandslaget. Men när jag var 22 år gammal drabbades jag av fyra knäskador som krävde operation. Detta var medan jag studerade matematik på Uppsala universitet, säger Philipson till SVT Nyheter.
Han erbjöds då möjligheten att delta i en typ av utbytesprogram med ett universitet i USA, ett erbjudande som nu plötsligt lät mycket lockande.
– Eftersom jag var skadad tänkte jag 'varför inte göra detta i något år, och komma tillbaka hem efter det'. Jag trivdes så bra så att jag stannade. Det ser ut att vara för resten av livet. Så började det!
Frågan: Vill du jobba i Vita huset?
Efter flera år av studier fick Philipson jobb som professor i ekonomi vid University of Chicago – ett lärosäte som alltid haft en stark närvaro i Vita huset.
– Under övergången efter valet 2016 blev jag kontaktad, och utfrågad om jag ville ha jobbet i Vita husets så kallade “Executive office of the president”, som leds av John Kelly.
Philipson tackade ja, men vägen fram till Trump tillkännagivande i augusti var inte enkel.
– De personer som väljs ut till rådet av ekonomiska rådgivare måste godkännas av senaten, så jag har varit i limbo under mer eller mindre hela 2017. Jag kunde inte påbörja något nytt, och ingen fick veta något om det, även om jag har vetat om det i ungefär åtta månader. Det är en enorm massa arbete, det är dessutom ganska dyrt, då man själv måste anlita jurister för att ta sig igenom själva processen.
Ett svenskt perspektiv i Vita huset
Kan du berätta vad du jobbar med?
– Du kan se det som att rådet av ekonomiska rådgivare är Vita husets inhouse-konsultfirma. Vi stödjer Vita huset gällande dess ekonomiska policys.
Bidrar ditt svenska perspektiv med något till ditt arbetsliv i Vita huset?
– Självklart får man ett annat perspektiv som svensk, ett land där regering och ekonomi ser så pass annorlunda ut jämfört med USA. Att ha en annan syn på världen har varit mycket användbart för att utvärdera det amerikanska ekonomiska systemet.
”Träffar Trump en gång i veckan”
Hur är det att jobba för president Trump?
– Media har porträtterat det som mycket mer dramatiskt än vad jag upplever det från insidan. Men det säljer väl tidningar. Vi träffar president Trump en gång i veckan, och har separata möten vid behov.
President Trump har fått utstå mycket kritik både i USA och utomlands, påverkar det ditt arbete?
– Själv så rådgiver jag inte om kontroversiella saker, jag är anställd för min ekonomiska expertis.
Besöker Torekov varje år
Philipsons pappa gick bort 2011, men han har fortfarande mamma och två bröder i Stockholm. Han besöker Sverige en gång varje år, mestadels Torekov i Skåne, då familjen har ett sommarhus där.
Han menar att han inte hänger med i svenska nyheter i samma utsträckning som han skulle vilja, då det är så pass fullt upp i Washington DC.
Demografiska skiftet största utmaningen
Avslutningsvis, vilka är de största utmaningarna som USA och världen står inför?
– Ur ett ekonomiskt perspektiv skulle jag säga att det är det demografiska skiftet som kommer bli svårt att hantera. Det faktum att vi har fertiliteten som går ner, och att vi lever längre. De som står för kostnaderna är den äldre befolkningen. De som finansierar allt krymper gentemot folk som kostar pengar. Det tror jag är den största utmaningen vi står inför.