En och annan turistbuss har hittat ut till De stupades dal, i bergen en timme från Madrid. Det är mitt i veckan och någon rusning hit är det inte. Om attraktionen är det grovt överdimensionerade monumentet insprängt i berget eller personen som ligger begravd under den enorma kupolen, lämnar jag osagt. Kanske är det kombinationen. Alltså myten om den spanske diktatorn Franco som lät bygga sitt eget mausoleum.
En liknande kvarleva från diktaturen hade varit helt otänkbar i Tyskland eller Italien. Men i Spanien har det överlevt ända tills en av de nya ministrarna, till synes utan att ha förankrat det, i somras lovade att regeringen skulle flytta graven genast. Vart var då ännu oklart.
Kan hamna nära det kungliga slottet
Granne med kungliga slottet i Madrid ligger Francos dotter begravd. Hit kommer en strid ström med besökare. Hennes grav inne i katedralen är prydd med färska blommor. En man hukar sig ner på knä, gör ett tecken med fingrarna när han låter sig fotograferas vid hennes grav. Hit vill Francos familj och vänner flytta kvarlevorna om de skulle tvingas.
Detta har blivit en mardröm för den spanska regeringen. Man fruktar helt enkelt en kultplats i huvudstadens hjärta. Men Pedro Sánchez regering har själv dragit detta över sig. Genom att handla i hast och driva igenom en slarvigt beredd lagändring glömde man en viktig detalj. Även en dålig plats kan bli sämre.
Franco åter på allas läppar
Nu krävs en lagändring till, ett tillägg som förbjuder att graven flyttas till en plats som är öppen för allmänheten. I vanliga hade det varit en pinsam miss, som enkelt kunde rättas till genom att springa till parlamentet igen. Men för en av Europas svagaste regeringar, som ser ut att ha svårt att ens få igenom sin egen budget, är det värre.
Nu är åter Franco på allas läppar mer än 40 år efter sin död. Få hade kanske sett detta komma, att det skulle bli en socialistregering som väckte diktatorns spöke till liv. Francos vänner hoppas så klart att regeringens klantighet gör att diktatorn istället lämnas ifred i sitt monument.