Foto: TT

Frankrike fördömer ”oacceptabel” amerikansk avlyssning

Uppdaterad
Publicerad

Den franska regeringen fördömer de ”oacceptabla” handlingar som man anser USA är skyldigt till då man har avlyssnat flera franska toppolitiker, bland dem de tre senaste sittande presidenterna, sedan åtminstone 2006.

Frankrike ”kommer inte att tolerera något agerande som riskerar dess säkerhet”, konstateras i ett uttalande från det säkerhetsråd som samlats på onsdagsmorgen under ledning av president François Hollande.

Den franska regeringen fördömer å det skarpaste den ”oacceptabla” avlyssning som amerikanska NSA har avslöjats med att ha ägnat sig åt i Frankrike sedan åtminstone 2006.

USA:s avlyssning

Ambassadören ska höras utrikesministern

USA:s ambassadör i Frankrike har kallats till landets utrikesdepartementet, där hon ska höras av utrikesminister Laurent Fabius kring avslöjandena. Den franska regeringen kommer också att skicka representanter från sin egen underrättelseorganisation till USA för att diskutera uppgifterna om avlyssning.

President François Hollande ska även tala direkt med sin amerikanska motsvarighet Barack Obama på telefon under eftermiddagen.

Läckta dokument från Wikileaks

Det är den franska tidningen Libération och nyhetssajten Mediapart som i samarbete med Wikileaks har kunnat publicera dokument som bevisar att den amerikanska underrättelsetjänsten i hemlighet har avlyssnat bland annat de tre senaste sittande franska presidenterna Jaques Chirac, Nicolas Sarkozy och François Hollande.

– Man har svårt att föreställa sig eller förstå vad som skulle kunna motivera en avlyssning av sina allierade, säger Stéphane Le Foll, talesperson för den franska regeringen, i en intervju med tv-kanalen I-télé på morgonen, men tillägger:

–  Det här är en fråga mellan betydande nationer, vi har alla ett ansvar för världen. Det som har hänt är oacceptabelt, men det kommer inte att leda till någon kris. Man måste tänka efter kring vad man säger, särskilt kring sådana här ämnen. Det finns tillräckligt med farliga kriser i världen i dag för att vi, allierade emellan, ska hålla oss på den ansvarsnivå som krävs av oss.

”USA inte ett vänskapligt land”

De flesta franska politiker har reagerat med liknande bestörtning.

– Avlyssning av sina allierade är oacceptabelt beteende. Amerikanerna måste förklara sig, twittrar Hollandes tidigare premiärminister Jean-Marc Ayrault.

Högerextrema Front Nationals partiledare Marine Le Pen går ännu längre, och konstaterar att ”fransmännen måste förstå att USA inte är ett allierat eller vänskapligt land”.

Amerikansk tystnad

USA:s regering har å sin sida än så länge varit tystlåtna kring avslöjandet.

– Vi inriktar oss inte på president Hollandes kommunikation och kommer inte att göra det, har  Vita husets talesmannen Ned Price sagt, men varken bekräftar eller förnekar samtidigt någon tidigare avlyssning.

Under morgonen samlade president Hollande flera ministrar och försvarsansvariga till ett extrainsatt möte i Élyséepalatset med landets säkerhetsråd. Bland de medverkande fanns premiärminister Manuel Valls samt utrikes-, inrikes- och försvarsministrarna. Vid lunchtid höll presidenten även ett möte med flera senatorer och ledamöter ur nationalförsamlingen för att informera dem om utvecklingen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s avlyssning

Mer i ämnet