– En ömsesidig respekt för suveräniteten är en fundamental princip.
Så uttrycker sig Frankrikes premiärminister Manuel Valls när han för första gången uttalar sig kring avslöjandena om amerikanska NSA:s mångåriga avlyssning av franska presidenter och andra toppolitiker.
”Ingen överraskning”
Valls har ställt in en planerad resa till Sydamerika för att delta vid en frågestund i den franska nationalförsamlingen med anledning av avslöjandena.
– Även om dessa avslöjanden inte må vara en stor överraskning för någon, förminskar det inte på något sätt ilskan och känslostormen. De är legitima, säger Valls.
– Frankrike kommer aldrig att acceptera någon inspelning som hotar dess säkerhet eller dess grundläggande rättigheter.
”Frankrike vet vad vi är skyldiga USA”
Liksom president François Hollande fördömer han avlyssnandet som ”oacceptabelt” och beskriver dem som ”ett mycket svårt angrepp på förtroendet” mellan Frankrike och USA.
– Frankrikes svar på dessa avslöjanden är ett tydligt och skarpt. Vårt land är en trogen allierad, som vet vad det är skyldigt USA och dess befolkningen genom historien, men tacksamheten hindrar oss aldrig från att vara självständiga, säger Valls.
– Presidentens och regeringens uppdrag är att under alla omständigheter beskydda sina medborgares frihet.
Premiärministern upprepar också Hollandes försäkran om att Frankrike inte självt ägnar sig åt liknande spionmetoder på utländska statschefer. Samtidigt måste Frankrike nu förstärka sin egen underrättelseverksamhet för att motverka liknande spionage i framtiden, avslutar Valls.
”Avlyssnas inte”
En talesman för Vita husets nationella säkerhetsråd försäkrar att Hollande inte avlyssnas.
– Vi inriktar oss inte på president Hollandes kommunikation och kommer inte att göra det, säger talesmannen Ned Price.
USA:s president Barack Obama har nu också lovat att sådana förfaranden ska tillhöra det förflutna, uppgav det franska presidentkansliet på kvällen sedan de två presidenterna talats vid.
Frankrike sänder sin samordnare av underrättelsearbetet till USA. Han ska enligt en regeringstalesman diskutera den överenskommelse som finns mellan länderna sedan 2013, efter ett tidigare avslöjande, ”om att man inte längre bedriver spioneri”, skriver nyhetsbyrån AFP.