Frankrike har för närvarande 5 100 soldater utplacerade i de så kallade Sahel-länderna. Tidigare i år uppstod protester i Malis huvudstad Bamako mot franska militärens roll i landet, Foto: Francois Mori / Pool och Hadima Diakite/EPA

Frankrike hotar dra tillbaka militär från Mali

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes president Emmanuel Macron hotar att dra tillbaka de franska trupperna i Mali om landet fortsätter utvecklas i en islamistisk riktning. Avsättandet av president Bah N'Daw och premiärminister Moctar Ouane i veckan, som EU kallat en oacceptabel statskupp, innebär en risk för den demokratiska utvecklingen.

– Radikal islamism i Mali med våra soldater där? Aldrig, säger Macron till Journal du Dimanche.

Frankrike har runt 5 100 soldater utposterade i de fem så kallade Sahel-länderna – Burkina Faso, Tchad, Mali, Mauretanien och Niger. Den franska militären leder bland annat den internationella specialförbandsstyrkan “Task force Takuba” som svenska soldater deltar i.

Fäste för terrorgrupper

I Mali råder hög kriminalitet och illegal handel med vapen och droger. Landet har dessutom blivit ett fäste för våldsbejakande islamistiska grupper som är kopplade till IS och al-Qaida. Bland annat terrororganisationen Boko Haram är aktiv i området. Den franska militärens ”Operation Barkhan” jobbar för att motverka grupperna, men om radikaliseringen forstätter hotar Frankrike med att ta hem sina trupper.

Malis tidigare president Bah N'Daw, som nyligen tillfångatogs och avsattes i en militärkupp, ska enligt Macron ha arbetat hårt för att hålla jihadister ifrån makten.

– Jag sa till honom [N'Daw]: ”Radikal islamism i Mali med våra soldater på plats? Aldrig i livet!”

– I dag ser vi den tendensen i Mali, men om det fortsätter åt det hållet kommer jag att dra mig ur, säger Macron till JDD.

Hundratals svenska soldater stationerade i Mali

Majoriteten av de svenska soldater som för närvarande tjänstgör utomlands är stationerade just i Mali. Sammanlagt 400 svenskar deltar i tre internationella insatser i landet.

Utrikesminister Ann Linde (S) uppger i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter att Sverige är mycket engagerade i landets fredsstatus.

Ett omfattande internationellt samarbete pågår inom FN och EU och under söndagen träffas 15 ledare från den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas för att diskutera situationen. Assimi Goita, som i fredags utropades till president i Mali efter en militärkupp, ska närvara.

”Min bedömning är att vi i första hand bör avvakta resultatet av de ansträngningar som Ecowas nu gör. I stunder som denna är det av avgörande betydelse att det internationella samfundet står enat,” skriver Linde.

Enligt utrikesministern deltar Sveriges ambassader i Bamako, Malis huvudstad, och Paris, samt representationer i New York och Bryssel, aktivt i diskussionerna om Mali.

”Vår personal i de internationella insatserna gör ett oerhört viktigt arbete för att bidra till fred i Mali”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.