President Bah Ndaw hade uppgiften att övervaka en 18 månader lång övergångsperiod tillbaka till civilt styre. Foto: Ian Langsdon/AFP/TT

Malis president gripen av militär

Uppdaterad
Publicerad

Militären i Mali har gripit presidenten, premiärministern och försvarsministern. Så sent som i augusti förra året skakades landet av en militärkupp.

President Bah Ndaw, premiärminister Moctar Ouane och försvarsminister Souleymane Doucoure har förts till en militärbas i Kati, strax norr om huvudstaden Bamako.

Förre presidenten avsattes

De greps av militären efter en ommöblering av övergångsregeringen, enligt diplomat- och regeringskällor.

I en militärkupp i augusti avsattes president Ibrahim Boubacar Keita. Han fördes då till samma militärbas som de nu frihetsberövade ledarna ska ha förts.

Bah Ndaw och Moctar Ouane hade uppgiften att övervaka en 18 månader lång övergångsperiod tillbaka till civilt styre.

Ödestimme för Mali

Situationen beskrivs som en ödestimme för Mali, som har ett val inplanerat i februari nästa år.

– De kommande veckorna blir avgörande. Det vore djupt oroväckande om militären förankrar sig vid makten och inte håller sitt löfte om att verka för en övergång till civilt styre, säger Jesper Bjarnesen som är Västafrikaexpert vid Nordiska Afrikainstitutet.

Samtidigt finns det en chans att demokratiseringsprocessen i Mali stärks i den rådande turbulensen.

– Övergångsregeringen har haft stora svårigheter. Det har inte fungerat. Man får hoppas att de tar chansen nu och rycker upp sig. Så det är fortfarande en öppen fråga hur det här kommer att påverka valet, säger Jesper Bjarnesen.

Fördömer agerandet

FN, EU, Storbritannien, USA, Afrikanska unionen och de västafrikanska ländernas samarbetsorgan Ecowas fördömer i ett gemensamt uttalande militärens agerande och kräver nu att ledarna släpps.

– Vi är redo att vidta nödvändiga åtgärder, säger Charles Michel, EU:s rådsordförande, på presskonferensen efter måndagens EU-toppmöte.

Under tisdagen ska Ecowas skicka en delegation till Mali för att avstyra det som organisationen kallar ett kuppförsök.

Svensk militär inte påverkad

De svenska styrkorna på plats har inte påverkats av händelsen.

– De påverkas inte för stunden, men vi följer händelseutvecklingen, säger Linus Ehn, vakthavande kommunikatör vid Försvarsmakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.