Det har varit flera allvarliga attacker i Mali senaste veckorna.
Den 10 maj dödades tre FN-soldater från Tchad i en bilbomb i norra Mali, enligt FN. Och för bara några dagar sedan var det ytterligare en attack sydöst om platsen där svenska FN-trupper befinner sig. Men ingen soldat skadades eller dödades i attacken.
Nytt svenskt uppdrag
Den svenska FN-insatsen i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med placering i Timbuktu med omkring 240 personer.
Nu förbereder sig den nya svensk styrkan som är hälften så stor på att lösa andra uppgifter i Gao i landets östra delar. Den nya svenska basen heter Estelle och är en del av camp Castor som ägs och drivs av Tyskland.
De flesta är stationerade i Gao men även i huvudstaden Bamako och i övriga delar av landet.
Kommer det nya uppdraget vara förenat med mindre risker?
– Generellt är det en något förhöjd risk i det området vi nu befinner oss. Men jag vänder på det. Vi kommer att jobba med andra kompetenta länder som vi har runt om oss och som vi kommer att genomföra gemensamma uppgifter tillsammans med, säger kontingentschef överstelöjtnant, Stefan Sahlström.
I karantän
Svenskarna anlände den 19 maj till Gao efter två veckor i karantän i Sverige. Den nya svenska styrkan består av ett skyttekompani som ska genomföra säkerhetsoperationer.
– Efter ankomst till Mali sitter vi i karantän inom egen camp, den tyska camp Castor. Vi kan röra oss ganska fritt inom campen och vi har en social distansering, säger kontingentschef Stefan Sahlström.
Vad innebär karantän för er?
– Det innebär att vi kan inte röra oss utanför egen camp under två veckors tid. Vi kan inte genomföra någon form av verksamhet utanför campen.
Har någon testats positiv för covid-19 i den svenska truppen?
– Nej, ingen alls.
Fakta om svenska insatsen i Mali
- Cirka 3 000 personer har ingått i den svenska styrkan sedan starten 2014 om man räknar antalet personer per insats. Då kan samma personer kan ha tjänstgjort flera gånger.
- Den svenska insatsen Minusma har hittills kostat 3 890 miljoner kronor sedan den inleddes.
- En svensk är skadad i strid sedan starten.
- Det var en granatattack som inträffade 2017 då en svensk soldat fick en splitterskada.
Källa: Försvarsmakten