Svenska soldater på plats i Mali söker efter minor. Foto: Niclas Berglund/SVT

Svenskarna i FN:s farligaste insats

Publicerad

Den svenska FN-insatsen i Mali har inte lyckats skapa fred och säkerhet i landet. Tvärtom har jihadistattacker och de etniska konflikterna ökat det senaste året. Nu ska den svenska kontingenten flytta österut, från Timbuktu till staden Gao, där Sverige anses kunna göra mer nytta.

– Sedan förra året och fram till idag så finns ingen säkerhet. Regeringen, FN och Sverige har tappat greppet, säger Sayed Ali, som driver en butik i staden Timbuktu.

I över fem år har Sverige deltagit i FN:s fredsbevarande insats i Mali i Västafrika. Sverige bidrar med ett underrättelseförband på 250 soldater och de har sin bas Camp Nobel utanför staden Timbuktu. Hittills har insatsen kostat över tre miljarder kronor.

Sverige har varit med och förhindrat militanta islamister från att ta över kontrollen över landet.

Foto: Niclas Berglund/SVT

Insatsen FN:s farligaste uppdrag

Det var år 2012-2013 som jihadister tog över de norra delarna av landet och var på väg mot huvudstaden Bamako i söder. Frankrike skickade trupper som akut stoppade dem och efter det bildades FN-insatsen MINUSMA där Sverige deltar sedan hösten 2014. 

Insatsen är FN:s farligaste uppdrag. Över 200 FN-soldater har fått sätta livet till, men den svenska styrkan har klarat sig utan stupade soldater.

I och kring Timbuktu har Sverige skapat relativ säkerhet. Däremot har jihadistattacker tilltagit i norra och centrala Mali och de etniska konflikterna fördjupats.

– I centrala Mali så är det frånvaron av Maliska staten och säkerhetsstyrkorna som skapar ett vakuum som terroristgrupper går in och tar, säger Jesper Sparre, stabschef för Mali 10.

Foto: Niclas Berglund/SVT

Flera blodiga attacker

Det senaste året har flera mycket blodiga attacker ägt rum. I mars förstördes flera byar och över 150 människor dödades. I en misstänkt hämndattack dödades minst 95 peroner.

Dessutom har Malis armé drabbats av flera terrorattentat, i ett IS-dåd i november dödades 53 soldater.

Foto: Niclas Berglund/SVT

Enligt bedömare har Malis regering inte gjort tillräckligt för att bekämpa terrorister och stävja etniska motsättningar. Och FN:s insats MINUSMA har inte resurser och förutsättningar för att skydda civilbefolkningen från det ökande våldet.

Om våldet fortsätter på samma nivå, skriver forskare på utrikespolitiska institutet i Norge, skulle det kunna leda till etnisk rensning.

Svenska insatsen flyttas

Trots motgångarna fortsätter Sveriges deltagande i FN-insatsen i Mali. Men den svenska kontingenten ska nu flytta österut, från Timbuktu till staden Gao, där Sverige anses kunna göra mer nytta. Planerna är att stanna i många år framöver.

– FN har inte gjort någonting under de senaste fem åren. Konflikterna har blivit värre, säger butiksägaren Omar Mohammed i Timbuktu.

Foto: Niclas Berglund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.