Fiberoptiska nätverket skadades i sex områden i Frankrike.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under måndagen skedde ett nytt misstänkt sabotage i Frankrike – se klippet. Foto: SVT

Nytt sabotage i Frankrike – misstänkt attack mot fibernätverket

Uppdaterad
Publicerad

Det fiberoptiska nätverket i Frankrike uppges ha skadats på flera ställen, enligt den franska polisen till AFP.

Uppgifterna kommer bara ett par dagar efter att den franska järnvägen utsatts för sabotage – timmar innan OS-invigningen i Paris ägde rum.

Enligt franska medier ska fiberkablar i elskåp på flera ställen i landet ha kapats, under natten till måndagen, i vad som kallas för en ”koordinerad attack” mot fibernätverket.

Polisen utreder händelsen som misstänkt sabotage och uppger att sex områden i Frankrike drabbats av attackerna, dock inte Paris, där OS pågår sedan fredagen.

OS i Paris 2024

Det finns inga uppgifter om vilka som ligger bakom sabotagen mot teleoperatörerna.

På fredagen, bara ett par timmar innan OS-invigningen i Paris, utsattes också den franska tågtrafiken för ett omfattande sabotage, vilket orsakade stora störningar i trafiken på flera håll i landet.

En gripen – hade avbitartänger i bilen

Den franska polisen meddelade på måndagen att en person har gripits misstänkt för attacker mot järnvägen. Personen som tillhör extremvänstern ska ha befunnit sig vid en järnvägsanläggning vid gripandet och haft nycklar till anläggningar och avbitartänger i sin bil, enligt AFP.

Tidigare under måndagen sade den franske inrikesministern Gérald Darmanin till France 2 TV att man misstänkte vänsterextremister för sabotaget mot tågtrafiken.

Runt 800 000 människor ska ha drabbats av resestörningar på fredagen till följd av attackerna och kostnaderna för den statligt ägda järnvägsoperatören SNCF väntas bli betydande, enligt transportministern Patrice Vergriete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet